Слагането на зимнина тази година ще ни излезе по-скъпо от

...
Слагането на зимнина тази година ще ни излезе по-скъпо от
Коментари Харесай

Пригответе повече пари за зимнина тази година

Слагането на зимнина тази година ще ни излезе по-скъпо от предходната. Това сподели инспекция на. Основната причина е високата цена на зеленчуците това лято, която се дължи и на по-малкото произвеждане.

„ Ако, да вземем за пример, един буркан кисели краставички да си го извършите сами е коствал 1,60 лв. през предходната година, като сложим всички артикули, през тази ще ви излезе към 1,80 лв. “, пресмята ръководителят на Комисията за стокови тържища и борси Владимир Иванов. „ Разбира се, в случай че купите розов домат екстра качество, който коства 6 лв., лютеницата може да стане и със 100% по-скъпа. Всичко е релативно и зависи от това какво качество се купува. Но при приблизително базисно качество зимнината на хората ще бъде със 7-8 най-много до 10% по-скъпа тази година. Ако бъдат задоволително съобразителни и си намерят по-евтина суровина, може да им излезе и на същите цени като през предходната “, пресмята Иванов. Според него обаче за огромна част от българите към този момент не е традиция да поставят буркани.

По данни на комисията нарастването при цената на домата е с 10%, при краставиците - с 11% по отношение на края на август 2022 година, а при лука с към 15%. Прогнозите са цената на лука да остане висока поради продължаващата втора година неприятна годишна продукция в Германия. Тя скапва балансите в Европейския съюз и във връзка с зрелия лук ще имаме малко по-високи цени.

„ При производството на картофи, защото се употребяват доста торове, има трайно повишаване на цените с към 20% на годишна база. Тоест, тези равнища от към 2 лв. за кг картофи ще продължаваме да ги виждаме. На пазара на дребно няма сериозна смяна все още заради обстоятелството, че и самото търсене към този момент не го разрешава. Тъй като не може цената да пораства безконечно – тя пораства съгласно приходите “, показва ръководителят на ДКСБТ.

Според него при пипера нещата са малко по-добре и са съвсем на същите нива, с 1-1,5% разлика по отношение на края на август 2021 и 2022 година „ Тъй като при плодовете и зеленчуците имаме много огромна динамичност, през септември можем да забележим напълно друго съответствие. Но несъмнено като наклонност няма да се отклонява доста от предходната година. Това, което можем да забележим по-трайно, са по-високи нива при цените на доматите по простата причина, че няма задоволителни количества. Това е обвързвано и с предлагането на качество. Така нареченият розов първокачествен български домат ще бъде сменен с кръговиден червен домат, който е много по-евтин. Тоест, цени сред 2 и 4 лв. за извънредно ползване ще се запазят, само че при разнообразни качества “, счита Владимир Иванов.



Снимка: Pixabay

Олиото

В последните дни производители предизвестиха, че поради спрения импорт на зърно от Украйна се постанова да купуват безценен български слънчоглед, което пък ще докара до повишаване на олиото. Миналата година цената на литър стигна 6-7 лв., само че съгласно Иванов това няма да се случи тази зима. „ Не, олиото няма да стане 7 лв. и няма никакво съображение да стане 7 лв., тъй като можете да купите от която и да е европейска страна на много по-ниска цена, защото интернационалната цена е под 1000 $ на звук нерафинирано олио. А когато бяха пиковите равнища през 2022 година, цената беше 2500 $ за звук.



Снимка: Pixabay

Другите артикули, за които международните пазари вещаят недостиг, са захарта и оризът. Бразилия към този момент спря износа на захар, което докара до скок в цената ѝот 700 евро за звук. Преди дни пък Индия разгласи, че стопира износа на ориз. „ Единственият артикул, който има проблеми в международната търговия, е захарта, поради спорните информации, които идват от Индия и Бразилия от позиция на реколтата. Тя е добра, само че има проблем със самото изяждане на захарта “, изясни ръководителят на ДКСБТ. По думите му доста се спекулира с вероятен дефицит на ориз. Но признава, че измененията на интернационалните пазари може да доведат до повишаване на ориза у нас. „ За последните три години цената на ориза у нас се е вдигнала с 90 стотинки. Ако има нарастване на цената, то ще е в границите на 20-30 стотинки, което надали ще повлияе съществено на потребителската кошница “, счита специалистът.



Снимка: Pixabay

Млечни артикули

Данните на ДКСБТ регистрират, че при киселото мляко и маслото към този момент има трайна наклонност за понижение на цените. Тя е обаче много по-бавна, от когато се качваха. При маслото, да вземем за пример, в границите на година цената е паднала с 10 на 100. При млечните артикули потребителите би трябвало да чакат задържане на цените на сегашните равнища или намаляване с 2-3%. „ Естествено, и при сиренето, и при кашкавала би трябвало да забележим още малко поевтиняване. Много съществено бяха нарушени несъответствията през 2022 година по отношение на разноски, логистика, разноските за труд. Тъй като непрекъснатият напън на пазара на труда също оказва въздействие на крайната цена. Хубавото е, че има положителни образци от избрани млечни компании, чиито цени потеглиха надолу и бавно влязоха в едни естествени граници, които са задоволителни и за доходност на предприятията, и за потреблението. Така че конкуренцията ще свърши своята работа, радваме се на мощно конкурентен пазар и доста мъчно някой може да го манипулира “, разяснява Владимир Иванов. По думите му, в случай че кашкавалът излиза на сред 15 и 17 лв. за кг от другите мандри, то е редно цената на дребно да е 23-26 лв. за кг. Цени от 32 и 35 лв. несъмнено са ненормално високи, и тук към този момент е и ролята на нас, потребителите, просто да отхвърляме подобен вид артикули предвид на това и ние да окажем напън върху този, който желае да забогатява повече, счита той.



Снимка: Pixabay

Месото

Цената на едро на свинското месо съвсем не е мръднала последните 4 години и това е съвсем единственият артикул, при който няма изменение. Ако през 2021 година цената на едро е била 9,36 лв. за кг, то към днешна дата е 9,38 лв. за кг, регистрират от ДКСБТ. „ По-скоро изчезнаха свръхниските цени, на които се оферираше от 4,90 - 5,20 лв. за кг. В магазините ще виждаме цени от 10 и 14 лв. за кг, според от качеството на месото. И по-ниски цени на промоция. Има много съществено предложение в Европа на свинско месо. Проблемът е, че изпитваме известни усложнения на нашия животновъден бранш и там би трябвало да се поработи доста съществено, с цел да се усили предлагането на българско месо. Първо чумата по свинете ни сътвори проблеми, по-късно пристигна рецесията с Ковид, по-късно войната в Украйна. В последна сметка повишаването на фуражите и запазването на цената докара до тежко състояние на нашия бранш. Но потребителите да не се тормозят – свинско месо има и може би ще е най-евтината храна изключително по отношение на нейната калорийна стойност “, безапелационен е ръководителят на комисията.

Той сподели още, че не ни чака скъпа зима, в случай че не се случат някакви необикновени неща. „ Все отново на много близко разстояние бушува един международен спор, който може да разбърка цялата международна система. По-скоро хората с ниски приходи, когато се усилят енергийните им разноски, ще изпитват усложнения. Но няма да забележим пазарни проблеми, каквито видяхме през 2021 и 2022 година “, заключи Иванов.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР