Сладките картофи, или още познати като батати, произлизат от Централна

...
Сладките картофи, или още познати като батати, произлизат от Централна
Коментари Харесай

Какви ползи за здравето носят сладките картофи?

Сладките картофи, или още познати като батати, произлизат от Централна Америка и се радват на необятна известност на всички континенти. Съществуват най-различни предписания за приготвянето им. Те имат неповторим усет и мирис. Тези зеленчуци са не просто вкусни, а и доста здравословни и сигурно заслужават място във вашето меню.

Ако към момента не сте опитвали сладки картофи, е време да измененията това. Ето какви изгоди за здравето носят те.

На първо място, сладките картофи са с високо наличие на витамин А, който има особени суперсили. Той оказва помощ за основаването на имунните кафези, които се борят с патогените. Един приблизително огромен сладостен картоф съдържа над 400% от дневните потребности на организма от витамин А.

Тези грудкови зеленчуци са заредени с фибри, а те са потребни за тялото по толкоз доста способи. Изследвания демонстрират, че спазването на диета с висока консумация на фибри, оказва помощ на хора с диабет вид 2 да управляват равнищата си на глюкоза. Фибрите също са чудесни за намаление на холестерола, оказват помощ за поддържане на здравословно тегло и подтикват постоянното изхождане.

Сладките картофи са добър източник на калий, хранително вещество, което е от основна значимост за естественото действие на клетките. Дефицитът му в организма може да увеличи кръвното налягане и риска от камъни в бъбреците, както и да отключи други здравословни проблеми.

Бататите са извънредно потребни за очите. Те са богати на бета-каротин, който е обвързван със здравето на зрителните органи, както и имат антиоксидантни сили от концентрацията на витамини С и Е.

 печени сладки картофи

Също по този начин съдържат холин - хранително вещество, което подхранва мозъка. То оказва помощ за паметта и ученето и има противовъзпалително деяние. Те са и превъзходен източник на манган - минерал, който форсира метаболизма, развиването на костите и оказва помощ за усвояването на витамини.

Освен това сладките картофи са цялостни с магнезий, който поддържа равномерното равнище на кръвта в организма и подтиква по-пълноценен сън през нощта.

По-здравословни ли са сладките картофи от елементарните?

И двата типа имат своите положителни страни, само че сладките картофи излизат малко по-напред в класацията. Да, те са по-сладки, само че имат малко по-малко калории и въглехидрати спрямо белите картофи и съдържат повече витамини и хранителни субстанции.

Помагат ли сладките картофи ли за намаляване?

Фибрите в бататите оказват помощ да победим глада по два метода: засищат добре и поддържат кръвната захар постоянна.

Със сигурност от голяма важност е по какъв начин приготвяте и хапвате сладките картофи. Разбира се най-хубавият вид е, когато са приготвени и сервирани по здравословен метод – без пържене, без висококалорични допълнения като масло, бекон, сирене, заквасена сметана. И безусловно консумирайте кожата на батата – сама по себе си тя е богата на фибри и хранителни субстанции.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР