Скумрията е може би най-известната и често консумирана морска риба.

...
Скумрията е може би най-известната и често консумирана морска риба.
Коментари Харесай

Идеи за вкусни ястия със скумрия

Скумрията е може би най-известната и постоянно употребявана морска риба. Тя принадлежи на групата на костура и доближава оптимално до 60 сантиметра дължина. Месото има изострен присъщ мирис и е много мазна, само че пък ниско калорично и по тази причина може да се употребява и при диетично хранене.

Тази риба неслучайно е измежду най-честия избор за подготвяне на рибни деликатеси. Тя съдържа чудесно количество бързосмилаеми протеини.

Друго преимущество на вкусното месо е наличието на омега-3 мастни киселини, които са скъпо средство за пречистване на тялото от отрови. Укрепват клетъчните мембрани като отстраняват свободните радикали.

Сред потребните хранителни субстанции са микроелементите и внушителният набор витамини - всички от група В, РР, Д, Е и други.

Ползите на скумрията за организма като цяло могат да бъдат избрани като метод да се укрепи тялото и да се резервира здравето на организма. Конкретно за децата - скумрията подкрепя развиването на мозъчната им активност. При младежите има цялостен в вярното оформяне на телата. За дамите е изключително потребна в интервала на раждане и кърмене.

Как да се подготви скумрията, с цел да бъде непокътнати всички потребни субстанции в нея?

Рибата има доста способи на подготвяне - печена скумрия, пържена, гушена, сготвена на рибена супа. Изборът измежду разновидностите е богат и може да задоволи всички условия съгласно нуждата да се запазят потребните хранителни субстанции и да се употребяват избрани подправки, придаващи характерен мирис и усет на месото. Ето няколко забавни оферти.

Скумрия с доматен сос

 Скумрия с доматен сос Снимка: Албена Асенова

Доматеният сос е идеалният тандем за рибата скумрия, защото тушира острия усет на рибата. Неговата нараснала киселинност прави добра естетика със мощния усет на рибата. Подходящи са всевъзможни други кисели съставки.

Необходими артикули за 2 порции:

- 2 скумрии

- 5 с..л зехтин

- 1 с.л. оцет

- 1-2 домата

- 2 листенца босилек

- 1 супена лъжица лимонен сок

- Черен пипер и сол на вкус

Приготвяне:

Рибите се почистват и нарязват на две половини. Натриват се със сол и черен пипер и всяко парче се намазва с 1 супена лъжица зехтин. Пекат се на скара за към четвърт час.

Доматената заливка се подготвя от ситно нарязаните домати, смесени с оцета, лимоновия сок, босилека, малко зехтин, сол и черен пипер. Рибата се сервира, откакто се залее с доматите.

Салата от маринована скумрия и целина

 Маринована скумрия Снимка: Даниела Русева

Необходими артикули:

- 1 маринована риба скумрия

- 1 глава целина

- 1 глава червен лук за салата

- 1 супена лъжица лимонен сок

Приготвяне:

Скумрията се нарязва на дребни части и се овкусява със сол и лимонен сок. Целината се настъргва, а лукът се реже на части или кръгчета. Всичко се смесва и се сервира дружно с изгорял самун като мезе за бялото вино или водката.

Пастет от пушена скумрия

 Пастет от скумрия

Необходими артикули:

- 300-400 г пушена риба скумрия

- 3 стръка свеж лук

- 2 с.л. горчица

- 1 с.л. хрян

- 60 г масло

- 2 с.л. лимонен сок и кората на лимона

- Черен пипер на вкус

Приготвяне:

Пушената скумрия се почиства от кожата и костите и се смила в блендера. Добавят се горчицата, маслото и хрянът и още веднъж се пасира. Полученият пастет се овкусява с лимоновия сок, лимоновата кора и черния пипер. При сервирането се прибавя ситно нарязаният лук.

Други вкусни оферти, които може да сготвите, са:

- скумрия с ориз;

- скумрия на скара;

- супа със скумрия.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР