Скулптурата „Ранен индианец“, дадена през 1800 г. на групата, основана от Пол Ривър, се завръща в Бостън

...
БОСТЪН (АП) — Мраморна статуя, която изобразява отсечен индианец, който
Коментари Харесай

БОСТЪН (АП) — Мраморна статуя, която изобразява отсечен индианец, който вади стрела от торса си, се връща в Бостън -регионална организация, съосновател от Пол Ревере, която смяташе, че е била унищожена преди десетилетия.

„Раненият индианец“, изваян през 1850 г. от Питър Стивънсън и моделиран на древната римска статуя „Умираща Галия“, беше подарък на асоциацията на благотворителните механици в Масачузетс през 1893 г. и е била изложена в нейната изложбена зала, според Cultural Heritage Partners, адвокатската кантора, която представлява Бостънската организация по време на преговорите.

Тази зала е продадена през 1958 г. и асоциацията е казаха, че по време на хаоса на преместването и разпределянето на активите й на други местни културни институции, скулптурата е била случайно унищожена и изхвърлена.

Но частта в реален размер се появи 30 години по-късно в Музея на изкуствата на Chrysler в Норфолк, Вирджиния.

Асоциацията на механиците започна да оказва натиск върху музея на Крайслер за връщането на скулптурата още през 1999 г. и засили усилията си преди няколко години, когато привлече изследовател, за да установи собствеността и нае адвокат.

Но спорът не беше разрешен до 9 август, когато попечителите на Chrysler се съгласиха да върнат статуята.

„Чувството е страхотно да си върнем парчето, защото наистина чувствах, че няма съмнение, че това е нашата статуя“, каза Питър Лемониас, ковчежник и бивш президент на асоциацията на механиците, който председателства панела, който работи по връщането й. „Бяхме объркани като всеки друг как се е измъкнал.“

Връща се в Бостън във време, когато изкуството от 19-ти век, изобразяващо индианци, е подложено на засилен контрол. Подобно на вдъхновението си, „Ранен индианец ” изобразява победен враг, смятан за примитивен според културните стандарти на художника.

Статуята датира от края на ерата на изселването, когато местните племена са били изтласкани на запад, за да направят път на белите заселници. Изкуството на епохата отразява носталгия и мит за растежа, дошъл за сметка на страданията на коренното население.

„Когато погледнете изображенията на американските индианци в американското изкуство, те често са изобразявани от гледна точка на трагедия, в този класически смисъл на непреодолими и неудържими сили, водещи до тези трагични последици, като че ли това е съдба“, каза Дейвид Пени, асоцииран директор на Националния музей на американските индианци към Института Смитсониън.

Лемониас смята, че „Раненият индианец“ е почтително.

„Това е тържествен момент, може би неговият предсмъртен дъх и чувствам, че Стивънсън гледаше сцената с много съпричастност“, каза той.

И така, какво се промени в спора над статуята? Грег Верхайзер, съдружник-учредител в Cultural Heritage Partners, посочи три неща: фактическата информация за произхода на статуята; публичен натиск върху музея на Chrysler, стимулиран от статия във The Washington Post, която подробно описва спора; и разследване на ФБР за собствеността на скулптурата.

Спорът беше разрешен без съдебен спор.

Музеят на Chrysler получи произведението от вече починал колекционер на име Джеймс Рикау, който имаше репутация в света на изкуството, защото не е успял да документира как се е сдобил с някои от обектите си, каза Верхайзер.

Рикау каза, че е купил статуята от реномирана художествена галерия в Бостън през 1967 г., но тази галерия каза, че е няма данни за транзакцията, каза той.

Музеят на Крайслер каза в изявление, че е „придобил произведението добросъвестно през 80-те години“, но че „това е било в най-добрия интерес на всички страни в прекрати спора.“

„Chrysler е доволен от приятелското решение и желаем най-доброто за MCMA“, каза директорът на музея на Chrysler Ерик Х. Нийл в изявление.

„Предстоящото завръщане на тази изящна статуя в Бостън е триумф не само за MCMA, но и за всички жители на Bay State и американци, които оценяват, че това изключително произведение на изкуството е създадено в Бостън от тогавашен жител на Бостън, подарено на бостънски гражданска организация, за публика от района на Бостън“, се казва в изявление на асоциацията на механиците.

Ревър, майсторът на сребро, по-известен с това, че предупреждава колонистите за предстоящото пристигане на британска колона преди битките при Лексингтън и Конкорд през април 1775 г. е основател и първи президент на Масачузетската благотворителна асоциация на механиците, създадена през 1795 г. за насърчаване на механичните изкуства и занаяти.

Днес, базирана в предградието Куинси, тя предоставя благотворителна подкрепа на организации, които преподават или наемане на младежи с проблеми и увреждания. Paul Revere III е в борда на директорите и служи като главен съветник.

Статуята трябва да бъде изпратена обратно в Бостън до началото на септември, каза Лемониас, а следващата задача ще бъде намирането на музей, готов да я приюти и покаже публично.

Трябва да се показва и тълкува само с повече исторически контекст, каза Пени.

„Мисля, че би било полезно, ако погледнем на тази статуя по по-критичен начин ”, каза той.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР