Скрито подмениха програмите в училище. Искаме обективно изучаване на всички

...
Скрито подмениха програмите в училище. Искаме обективно изучаване на всички
Коментари Харесай

От БСП пак скочиха срещу новите учебници по история

Скрито подмениха стратегиите в учебно заведение. Искаме обективно проучване на всички исторически интервали в развиването на страната ни. Начинът, по който са заложени тематиките в образователната стратегия за 10 клас, позволява неравнопоставеност, ограниченост и деформиране. 11 века от историята на България се учат в границите на 7 тематики. “ Това съобщи националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Ирена Анастасова пред публицисти в Народното събрание.

Тя съобщи, че депутатите от левицата ще изискат публично всички оферти, които са направени по време на публичното разискване на образователната стратегия за история за 10 клас, която е била качена на уеб страницата на Министерството на образованието в края на месец септември.

„ Направихме съпоставяне сред тематиките в програмата, която е била препоръчана за публично разискване и тематиките в одобрената – разликите са очевадни, даже за човек непрофесионалист “, добави националният представител.

Анастасова акцентира, че на уеб страницата на министерството, материалите от предложенията не са оповестени. „ Би трябвало да бъдат оповестени предложенията - кой ги е направил, признати ли са или не, и с какви претекстове “, изясни националният представител.

По нейните думи при обзор на образователната стратегия по история, когато образователната стратегия е била препоръчана за публично разискване, в интервала от Освобождението на България до Втората международна война, новите понятия, които е трябвало да усвоят децата в препоръчаната стратегия са четири – регентство, легитимност, автономност, протекционизъм.

„ В одобрената стратегия тези понятия към този момент са 10, като се прибавят – Комунистически интернационал, гнет, атентат, Вътрешна македоно-одринска организация и други “, сподели още тя. Анастасова уточни, че за идващия интервал от Втората международна война до 89-та година, в препоръчаната стратегия, понятията, които би трябвало да усвоят учениците са три – измама, съветизация и идеологизация. По нейните думи в одобрената стратегия понятията са дванайсет- измежду които тирания на пролетариата, комунизъм, трудововъзпитателни лагери, реквизиция, принудително коопериране, изселване и други.

„ Прави усещане, че в интервала до Първата международна война, в препоръчаната образователна стратегия не съществуват понятия като Закон за отбрана на нацията, антиеврейско законодателство, Трета национална злополука. Това е прекомерно целеустремено.

Ако съставителите на програмата са решили да употребяват средновековни способи и познанието да бъде налагано с канони, а не с разбор, търсене и размисъл- те с тази образователна стратегия го реализират “, разяснява депутатът от левицата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР