Скрит автопортрет на Микеланджело, спотайвал се незабелязано в продължение на

...
Скрит автопортрет на Микеланджело, спотайвал се незабелязано в продължение на
Коментари Харесай

Сензация! Нещо уникално е открито в картина на Микеланджело

Скрит автопортрет на Микеланджело, спотайвал се неусетно в продължение на 500 години в една от известните произведения на великия ренесансов художник, е бил открит неотдавна. Скицата е замаскирана в рисунка на Витория Колона — близката другарка на италианския талант, изложена в Британския музей в Лондон, написа Факти бг.
В портрета на Витория може да бъде забелязана дребна фигура в зоната пред корема й и сред контурите, оформящи елементи от нейната рокля. Рисунката съставлява тяло на мъж, приведено напред под прав ъгъл, като че ли самият той рисува картината. Той е останал неусетен епохи наред.
Ръководителят на изследването доктор Девис де Кампос от Федералния университет по здравни науки в Порто Алегре, Бразилия счита, че скицата може би е някакъв автограф на създателя.
Микеланджело Буонароти живее и твори във време, в което е имало голям брой ограничавания за художниците и евентуално едно от тях е било обвързвано точно със възбрана за сключване творбите.

Д-р Дейвиш ди Кампуш напомня, че сходен автопортрет е открит и в друго известно произведение на Микеланджело. В него създателят илюстрирал сонет за приятеля си Джовани да Пистоя, в което присъединил и свое изображение, показващо по какъв начин рисува тавана на Сикстинската шапка.
" Специализираната литература преглежда този фамозен автопортрет като единственото познато изображение на художника. Ето за какво някои създатели употребяват тази схема като инструмент за анализиране на евентуалните промени в телосложението на създателя и даже за неговото здравословно положение през интервала, когато рисува тавана на Сикстинската шапка ", прибавя Ди Кампуш.

Сега специалистите откриха тази втора фигура, вплетена в портрет, основан през 1525 година, Новооткритият автопортрет удивително доста наподобява на оня, нарисуван през 1509 година " Единствената основна разлика сред двете е позата на тялото. В рисунката на Витория Колона фигурата е наклонена напред, като че ли сега рисува портрета ѝ ", изяснява експертът.
" Сред многото рисунки на Микеланджело в сбирката на Британския музей е и тази, която не е толкоз известна, само че все пак заслужава особено внимание, най-много тъй като се счита, че на нея е изобразена една от най-близките известни приятелки на художника — Виктория Колон ", изяснява още Ди Кампуш.
Друг добре прочут автограф, оставен от Микеланджело, се появява върху незавършена статуя от 1564 година, изобразява мъж с качулка, който държи в ръцете си тялото на Исус Христос.

По това време Католическата черква не е гледала с положително око на художниците, които подписват творбите си, тъй като приемали авторските им искания като един от седемте смъртни гряха — горделивост/възгордяване. Но името, обликът или признакът на поръчителя, който плащал за платното, стоял на видно място. Това била основната причина доста от създателите от тази ера дискретно да рисуват личните си лица в творбите си.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР