Скрининг за риска от туберкулоза във формата Седмица на отворените

...
Скрининг за риска от туберкулоза във формата Седмица на отворените
Коментари Харесай

Скрининг за риска от туберкулоза организират в Университетска болница „Свети Георги” в Пловдив

Скрининг за риска от туберкулоза във формата „ Седмица на отворените порти “ провежда от 4 до 8 декември Отделението по фтизиатрия на Университетска болница „ Свети Георги “ в Пловдив.

„ В рамките на акцията ще се правят безвъзмездни медицински съвещания, а на пациентите със подозрение за съществуване на болестта ще бъдат направени спомагателни проучвания ”, изясни началникът на отделението доктор Веселин Давчев.

 d-r-veselin-davchev Целта на самодейността е да се увеличи информираността на обществото за риска от туберкулоза, като в същото време с това всеки пациент получи достъп до здравни услуги. Желаещите да се включат в безплатния скрининг би трябвало да го създадат във времето от 8 до 13 часа от 5 до 8 декември в отделението по Отделението по фтизиатрия, което се намира в съседство с Хирургическия блок на УМБАЛ „ Свети Георги ” на бул. „ Пещерско шосе “ 66А. К ”ампаниите се организират 4 пъти в годината.

Най-често във фокуса на скрининга са случаите на латентна туберкулоза, която минава безсимптомно при инфектираните лица. При нея не се следят клинични, микробиологични или рентгенологични данни за съществуване на интензивно туберкулозно заболяване. Макар че хората с латентна форма на болестта не демонстрират очевидни признаци на дейна туберкулоза и не са носители на болестта, те могат да бъдат окачествени като непрекъснати резервоари на инфекцията. При някои от тях има нараснал риск от развиване на интензивно заболяване и те могат да станат източник на зараза ”, изясни доктор Давчев.

Бързото диагностициране и съответното лекуване на болните с дейна туберкулоза са от първостепенно значение за реализиране на надзор над подлото заболяване. Също по този начин би трябвало да се наблюдава и положението на лицата, които са били в контакт с болния от дейна туберкулоза.

Ранното разкриване подсигурява освен изцеление на към този момент инфектираните, само че и спиране на веригата на предаване на заболяването, акцентира доктор Веселин Давчев. Според него през последните години акциите „ Седмица на отворените порти “ се утвърждават като добра процедура за разкриване на случаи с туберкулоза, защото разрешават навреме да се подхващат ограничения за хоспитализация, лекуване и спиране на веригата за предаване на инфекцията.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР