Скрининг за риск от развитие на захарен диабет ще се

...
Скрининг за риск от развитие на захарен диабет ще се
Коментари Харесай

Безплатно изследване на кръвна захар ще се проведе в Медицинския център на УМБАЛ Бургас

Скрининг за риск от развиване на захарен диабет ще се организира в Медицинския център на УМБАЛ Бургас – МЦ " Св. Николай Чудотворец “. От 8 ноември всеки вторник и четвъртък до края на месец ноември хора от рискови групи могат да измерят гратис кръвната си захар и да се съветват със специалист-ендокринолог.

Кампанията е отдадена на 14 ноември – Световен ден за битка с диабета. Това хронично заболяване става все по-разпространено. 40% от хората не знаят, че имат диабет, а ранната диагностика би предотвратила съществени затруднения, изясни основателят на акцията – доктор Стефка Стефанова, специалист-ендокринолог.

" Кампанията е предопределена не за към този момент диагностицирани диабетици, а за тези, които попадат в рискови групи, на възраст над 18 години. Това са да вземем за пример всички с наднормено тегло, с диабетно-болни в рода, хипертониците “, изясни тя.

Всеки участник в акцията може да изследва кръвната си захар гратис. Хората със повишени индикатори ще бъдат ориентирани за в допълнение гратис проучване на гликиран хемоглобин в лаборатория. Броят на талоните за лабораторни проучвания е стеснен и те ще се раздават до привършване на количествата.

За присъединяване в акцията е наложително записването на тел. 0879 545082 и 056 816454 (регистратура на МЦ " Св. Николай Чудотворец “). Записванията се правят всеки работен ден от 11 до 13 ч. до привършване на часовете. Кампанията е предопределена за хора, които нямат сложена диагноза диабет.

Основните  рискови фактори за развиване на захарен диабет са наднорменото тегло, както и съществуването на първостепенни роднини, страдащи от болестта. Определящо значение има също методът на живот – хранене, понижена физическа интензивност, стресът в всекидневието. Симптомите, при които би трябвало наложително да се посети ендокринолог, са непрестанна мощна жадност, постоянно уриниране, загуба на тегло, мощно възприятие на апетит, чести инфекции в устата, уринарния тракт и по кожата, необяснима обща уязвимост, внезапно намаляване на тегло и други

Международната Диабетна Федерация предлага най-малко 30 минути умерена физическа активност-бързо вървене, плуване, каране на колело, танци през множеството дни от седмицата. Изследвания изрично сочат, че смяната в метода на живот снижава риска от захарен диабет с 58%.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР