Скорошната среща на външните министри на двете страни в Брюксел

...
Скорошната среща на външните министри на двете страни в Брюксел
Коментари Харесай

Как Гърция и Турция изведнъж станаха най-добри приятели

Скорошната среща на външните министри на двете страни в Брюксел изненадващо сподели, че Турция и Гърция внезапно са станали най-хубави другари, означи немският всекидневник „ Тагесшпигел “. Мевлют Чавушоглу и Никос Дендиас в един глас обявиха, че са удовлетворени от диалога – двете страни са решили да си сътрудничат още по-тясно. Както обаче акцентира немското издание - доближаването е изненадващо, тъй като единствено преди няколко месеца Турция за следващ път заплашваше Гърция с война.

По мотив гръцкия народен празник на 25 март, отбелязващ началото на освободителната война на гърците против турските окупатори, гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис получи ненадейно приятелско обръщение от Анкара. Наред с поздравленията по случай празника, турският президент Ердоган заявяваше: „ Убеден съм, че връзките и съдействието на нашите две страни ще продължат да се развиват в бъдеще със взаимните ни старания “.

Неочаквано другарски тонове

Правителствата и в двете страни са пред сложни избори. Ако се следваше досегашната логичност на турско-гръцките връзки, в този момент би трябвало да настъпи време на ескалация, само че сега се случва тъкмо противоположното. Защото, както показват специалистите, политиците и в двете страни наблюдават деликатно настроенията на гласоподавателите, а те не желаят спор.

Гърция и Турция спорят за границата в Егейско море, за Кипър и за залежите от газ в източната част на Средиземно море, напомня „ Тагесшпигел “. Освен това предходната година Анкара упрекна Атина, че желае да осуети доставките на съвременни американски бойни самолети за Турция. Тогава турският президент Ердоган съобщи, че за него гръцкият министър председател Мицотакис към този момент не съществува.

А в този момент единствено в границите на няколко седмици двамата са провели голям брой телефонни диалози - главно във връзка земетресението в Турция и тежката влакова злополука в Гърция през февруари. Германската медийна мрежа RND намира подобие със събитията от 1999 година, когато две трусове в Турция и Гърция доведоха до вълна от взаимност и подготвеност за помощ в двете страни, както и до политическо доближаване. Тогава даже се говореше за „ земетръсна дипломация “, напомня изданието.

Взаимна поддръжка

Гръцки избавителни екипи помагаха на хората, наранени от земетресението в ТурцияСнимка: picture alliance/dpa/AP

Гръцкият външен министър Дендиас бе първият задграничен политик, който посети потърпевшите от земетресението области в Турция, а гръцки избавителни екипи оказваха помощ на оживелите из руините на разрушените къщи в Турция. Анкара пък разреши на задържания в Турция татко на една от жертвите във влаковата злополука да се върне назад в родината си след нещастието.

Тези жестове съживиха разговора сред двете държавни управления. В Брюксел двамата външни министри се договориха, че Турция ще поддържа гръцката кандидатура за двугодишно участие в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Гърция пък ще даде рамо на турската кандидатура за Генералния секретариат на Международната морска организация (IMO).

След срещата в Брюксел делегации от двете страни разискаха общи планове в над 25 области – от енергийната политика до туризма и оповестиха, че са подписани голям брой съглашения. Военните от двете страни пък – както написа гръцкият вестник „ Катимерини “ - са се договорили да сведат до абсолютния най-малко маневрите в Егейско море.

Принуда оказва публичното мнение

Като съществена причина за неочакваната политическа непосредственост специалистите дефинират публичните настроения в двете страни. Политологът Йоанис Григориадис споделя пред „ Тагесшпигел “, че гърците и турците в никакъв случай не са били последователи на ескалацията в връзките. Избирателите биха предпочели по-умерен курс, показва Григориадис, базирайки се на настоящо изследване по тематиката. Същевременно той не крие, че множеството от интервюираните гърци и турци дефинират проблемите сред двете страни като съществени.

Но единствено едно малцинство (под 20 % в двете страни) поддържа военно решение. Около половината интервюирани поддържат разширението на политическите и дипломатически връзки. „ С подобряването на връзките в последните седмици държавните управления следват настройките на публичното мнение “, акцентира Григориадис. „ Те се преценяват с възгледите на множеството гърци и турци, които не са уверени в изгодите от конфликтната изразителност през последните години. Повечето от тях желаят спокойно решение “, споделя Григориадис пред „ Тагесшпигел “.

Както обаче отбелязва RND, никой не знае дали доближаването ще е трайно и ще докара до решение на двустранните разногласия. Първо би трябвало да минат изборите: в средата на май в Турция, евентуално в края на май в Гърция. След това ще бъде открит пътят за нова епоха в връзките сред двете страни.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР