Скоро имали ли сте си работа с Националната каса по

...
Скоро имали ли сте си работа с Националната каса по
Коментари Харесай

Майка е в безизходица, не може да намери педиатър за бебето си

Скоро имали ли сте си работа с Националната каса по здравно обезпечаване? Ако не ви се постанова –добре. Но, в случай че недай си Боже, ви се наложи, ядовете ви ще са големи, сподели инспекция на Plovdiv24.bg . Защо ли?! Защото на нито един телефон от посочените по уеб страниците никой не подвига. На единния народен телефонен номер 0800 14800 като папагал ти повтарят едно и също и отново никой не подвига: " Вие се свързахте с НЗОК. С цел възстановяване на обслужването, диалогът се записва. “ И отново същото – до пристъп. Свързахте се, но различен път!

Сайтовете на локалните РЗОК са цялостна покруса. Посочени са по два стационарни телефона в общия уебсайт на НЗОК, където има и форма за сигнали на жители. Ама, в случай че се съди по това по какъв начин се подвигат телефоните, ти се отщява да пишеш тъжби, които никой няма да прочете в никакъв случай, може би. На двата телефона в РЗОК, от които единият е факс / кой ли към този момент ги употребява?/, също никой не подвига.

Та в тази каса, наречена НЗОК, в която заедно наливаме пари безкрай, няма никакъв ред, няма никаква противоположна връзка. Наистина, в уеб страницата на НЗОК се виждат някакви доклади на разходваните пари по повод медицинските действия.

Но в случай че си частно лице и си в потребност, нещата в действителност загрубяват. Иде ти да отидеш на място и най-малкото - да вдигнеш пикантен скандал на всички служители там. Но и това едва ли ще помогне.

Поводът да пишем този ядосан коментар е писмо на майка с бебе, получено на публицистичната ни поща. На тази жена даже ние, като медия, на този стадий не можем да помогнем. Но пък се надяваме да го прочетат всички и групово да бъдат изобличени отговорните. Някъде може и да проговори съвестта, или най-малко страхът от загуба на нечий пост.

Ето и цялостния текст на писмото на Екатерина Полякова, която се чуди по какъв начин да обезпечи джипи - педиатър за бебето си.

" Здравейте, обръщам се към вас, тъй като сме в невъзможност! От три седмици се молим на разнообразни педиатри в Пловдив да поемат нов пациент - бебе на 1 година, което би трябвало да бъде имунизирано със наложителните ваксини за този интервал. Детето идва от София и по тази причина се постанова нов наблюдаващ педиатър. Оказва се, че в частните клиники не се прави тази услуга, никой доктор не приема нов пациент, какво вършим? Искаме да си платим, не става, желаеме доктор /джипи/ - не става, това ли е грижата за подрастващите и по този начин ли подкрепяме младите майки? “

Репортерската ни инспекция откри, че от уеб страницата на НЗОК в действителност може да се изтегли регистрационна форма, с която се реализира правото на здравноосигуреното лице за непрекъснат избор на общопрактикуващ доктор. 

Здравноосигурените лица имат право свободно да избират доктор в лечебно заведение за първична извънболнична здравна помощ (ПИМП), както и доктор по дентална медицина (зъболекар) в лечебно заведение за извънболнична дентална помощ (ИДП) на територията на цялата страна. Изборът на лицата е персонален, се споделя във формата.

• За малолетни и малолетни лица, както и за сложени под цялостно или лимитирано забраняване лица, изборът се прави от техните родители и настойници, надлежно - със единодушието на техните родители и попечители.

• Здравноосигуреното лице упражнява правото си на избор, като попълня регистрационен формуляр за първичен избор на общопрактикуващ доктор и го показва на определения нов доктор. Формулярът за първичен избор на общопрактикуващ доктор се дава гратис от районната здравноосигурителна каса по местоживеене (РЗОК). Той може да се изтегли и от уеб страницата на НЗОК – www.nhif.bg.

Но какво да се направи, в случай че лекарите отхвърлят да одобряват пациент?  Майката твърди, че е обходила персонално над 10 педиатри, които са отказвали под претекст, че са запълнили бройките, които могат да поемат. Това семейство прави опити да откри персонален доктор от 15 декември 2021 година до момента. В последно време отводите идват и под претекст, че е минало времето за промяна на персоналния доктор. Предлагат им да търсят още веднъж услугата на доктор в София, което е неуместно, откакто са се преместили, или да отидат в РЗИ, където да създадат имунизациите на детето.

Ние от Plovdiv24.bg питаме кой може да реши казуса на фамилията? Не се ли връща още веднъж топката към РЗОК, която би трябвало да контролира тези дейности? Иначе, за какво плащаме здравно обезпечаване, като нямаме никаква сигурност?
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР