Скопие. Тази седмица е решаваща за разрешаване на политическата криза

...
Скопие. Тази седмица е решаваща за разрешаване на политическата криза
Коментари Харесай

„Слободен печат“ : Заев се оттегля от поста лидер на СДСМ, ново правителство до Нова година?

Скопие. Тази седмица е решаваща за разрешаване на политическата рецесия в Република Северна Македония, зародила след локалните избори и оставката на премиера Зоран Заев, само че дали резултатът ще бъде ново парламентарно болшинство с „ Алтернатива “, или предварителни парламентарни избори - ще се разбере в близко бъдеще, написа скопското издание „ Слободен щемпел “ .

Заев след срещата в петък с водача на „ Алтернатива “ Африм Гаши разгласи, че във вторник на съвещания на Централния и Изпълнителния съвет на СДСМ ще бъде доказана оставката му и ще стартира процедурата за избор на нов водач на партията. Гаши пък разгласи, че на следващия ден партийните органи ще разискват дали ще останат в съпротива или ще одобряват поканата за участие в държавното управление, с цел да изкара целия мандат до 2024 година

За опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, която не съумя да обезпечи болшинство за един народен представител и в последна сметка да сформира лично държавно управление, единственият излаз са предварителните парламентарни избори.

След партийните срещи се чака диалозите сред СДСМ и Алтернатива да продължат, в случай че опозиционната партия реши да влезе във властта. В СДСМ пък стартира подготовката за избор на нов партиен водач на директните партийни избори, който съгласно Заев би трябвало да е идващият претендент за министър председател, който ще сформира новото държавно управление.

„ Нашата покана е Алтернатива да бъде част от държавното управление. Целта пред нас са постоянните избори, а не предварителни. Разговорите не престават идната седмица. Щом определим нещо, ще осведомяваме обществеността “, сподели Заев след срещата с Гаши в депутатския клуб.

Според него разделянето в Алтернатива дали да влезе в изпълнителната власт или не е разумно, защото преди 10 дни партията беше в атака за събаряне на държавното управление.

Според някои анализатори решението на „ Алтернатива “ дали да влезе в държавното управление ще зависи от разпределението на министерските постове и до каква степен интернационалният фактор ще повлияе, с цел да се сътвори парламентарно болшинство. Други считат, че решението на управлението няма да зависи от министерските и управителен позиции, а от това по какъв начин ще реагират последователите на партията на присъединяване в коалиция, в която влиза ДСИ.

Според ВМРО-ДПМНЕ напускането на Заев не значи овакантяване на заевизма, т.е. „ с неговото отдръпване и слагане на неговите пешки нищо няма да се промени “.

„ Изправени сме пред икономическа, енергийна, здравна рецесия. Има инфлация, а ние не сме на пътя към Европейски Съюз. Следователно Заев не може да реализира резултатите. Затова решението са иузбори “, обявиха от опозиционната партия.

От СДСМ пък са уверени, че ще обезпечат устойчиво парламентарно болшинство.

Ако бъде обезпечено болшинство, Заев разгласи, че ще се отдръпна от поста министър-председател, което съгласно Конституцията ще докара до оставка на цялото държавно управление. След това президентът има 10 дни, с цел да даде мандата, министър-председателят има 20 дни, с цел да сформира държавно управление, а по-късно Събранието има 15 дни, с цел да свика сесия, на която да се гласоподава образуването на новото болшинство. Това значи, че ново държавно управление може да се чака едвам в края на годината.

Ако болшинството не е обезпечено, една от опциите са предварителни парламентарни избори, само че специалистите допускат, че решенията, които би трябвало да бъдат прегледани, са необятно държавно управление, експертно държавно управление и даже държавно управление на малцинството.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР