Скопие спира изграждането на кичозните паметници в центъра на града

...
Скопие спира изграждането на кичозните паметници в центъра на града
Коментари Харесай

Обрат в Скопие. Започват да махат кичозните паметници

Скопие стопира построяването на кичозните монументи в центъра на града и даже ще отстрани някои от към този момент издигнатите. Македонското Министерство на културата публично ще разгласи прекъсване на плана " Скопие 2014 ", който бе стартират при ръководството на предходния министър председател Никола Груевски. Той започва през 2009 година и изцяло промени центъра на Скопие, съобщи БГНЕС. Поетапно дребният площад в столицата бе посипан с монументи на герои от античността. През 2011 година там бе подложен големият монумент на античния военачалник Александър Македонски. Скулптурата е висока 13 метра, а самият фундамент - 10 метра и струваше над 10 млн. евро. Около него има още десетки други монументи - като се стартира от бащата на Александър и се мине през Майка Тереза, цар Самуил, Гоце Делчев, партизански герои и се стигне до плувци и кораби в река Вардар.

Над реката бяха издигнати и няколко нови моста, където също има десетки монументи. Проектът планува и слагане на голямо " Панорамно колело " за над 15 млн. евро. Всички фасади в центъра бяха изменени в барок. Правителствената постройка също бе реконструирана в този жанр. Според разнообразни калкулации " Скопие 2014 " коства минимум 700-800 млн. евро на македонския поданик. Заедно с слагането на тези стотици монументи във всички градове на страната ръководството на Груевски стартира интензивно да пропагандира " античните корени " на популацията.

Първата опозиция против този план стартира още през 2011 година, когато се организираха първите митинги. В същото време жителите започнаха да се подиграват и да иронизират проектите на ръководещите. Например паметникът на Алексанъдр за хората е " Ацо ". Масова насмешка провокира и слагането на слипове на статуята на Прометей в централния парк " Жена " в Скопие, близо до Народното събрание. Веднага по-късно обаче към него бе сложена висока ограда, с цел да не наскърбява с голотата си дамите. На другия ден Прометей към този момент бе поставил " гащи ".

БГНЕС напомня, че при старта на плана " Скопие 2014 " сръбското списание " НИН " през май 2009 година излезе с голям разбор за " античния генезис на македонците ". Във вените на днешните македонци тече най-малко 30 на 100 кръв от античните македонци и това потвърждава, че те са наследници на великия военачалник Александър Велики, написа " НИН ", което се базира на " заключенията на швейцарския институт по генетика " Игенеа ". Освен кръвта на Александър Велики, в македонските вени имало още и 20 на 100 от тевтонците, по 15 на 100 от славяните и елините и по пет на 100 от хуните и финикийците, твърдеше " НИН ".

Македонското министерство на културата счита да реши казуса на няколко стадия и преглежда разнообразни сюжети. Първо ще се стартира с най-спорните монументи и тези, които са в стадий на строителство. " Незабавно би трябвало да спрем планът " Скопие 2014 ", тъй като всеки ден като от кутията на Пандора изскачат кичозни монументи, статуи, колони..., които са безусловно ненужни и костват скъпо ", сподели наскоро министърът на културата Роберт Алагьозовски. Тогава той акцентира, че незабавно би трябвало да се извърши дезинтоксикация на македонския дух от тази псевдоидеология на този план, който трансформира страната в пленник на зла клетва от рисков вълшебник.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР