Скопие се надява да влезе в ЕС до 2030 годинаСеверна

...
Скопие се надява да влезе в ЕС до 2030 годинаСеверна
Коментари Харесай

Борел: Северна Македония се ангажира да включи българите в Конституцията си


Скопие се надява да влезе в Европейски Съюз до 2030 година

„ Северна Македония се ангажира да промени Конституцията и да включи жители, които са част от други националности, като българите “, сподели висшият представител на Европейски Съюз по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, който дружно с еврокомисаря по разширението Оливер Вархеи е на посещаване в Република Северна Македония, осведоми БГНЕС.

Двамата са в Скопие, с цел да вземат участие в съвещанието на Съвета за стабилизиране и асоцииране сред Северна Македония и Европейски Съюз.

„ Да се върви напред значи да се извършат промени, които вкарват европейски стандарти и които носят съответни политически и стопански изгоди за хората. Да се върви напред значи да се подобрят връзките със съседите ви, тук се включва и основаването на условия за приемане на измененията в Конституцията. Тази година е основна, след контракта от юли това е най-хубавото предложение, което може да получите и не е реалистично да очаквате, че още веднъж ще имате опция да се договаряте. Сега е време всички политически партии откровено да работят, с цел да продължите по този път “, сподели Борел, представен от Българска телеграфна агенция.

„ Ако погледнете най-новата членка на Европейски Съюз, Хърватия, тя има минимум 22 общности, живеещи в страната. Вашата страна към този момент е отличен образец за мултиетническо общество. Промяната в Конституцията единствено ще усъвършенства главните права “, сподели заместник-председателят на Европейската комисия, обръщайки се към македонската нация.

Борел не се съмнява, че това ще резервира македонската еднаквост и ще придвижи процеса на присъединение на РСМ към Европейски Съюз.

„ Вашата идентичност ще бъде безусловно непокътната. Хората имат няколко идентичности – вие няма да сте по-малко от това, което сте, единствено тъй като ще станете член на Европейски Съюз. Много е значимо да се подчертае това. В бъдеще е належащо да извършите отговорностите, които сте поели “, сподели Борел в отговор на журналистически въпрос на взаимната конференция с Димитър Ковачевски и Оливер Вархеи.

С цялостен ангажимент към програмата за промени и динамизиране на преговорния развой държавното управление си сложи амбициозна цел – Северна Македония да бъде изцяло подготвена да поеме отговорностите за участие в Европейския съюз до края на 2030 година, тъй че да може да стане членка на Европейски Съюз до началото на идващия бюджетен интервал на Европейския съюз “, сподели от своя страна македонският министър председател Димитър Ковачевски.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР