Скопие. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер започна обиколката на

...
Скопие. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер започна обиколката на
Коментари Харесай

Жан-Клод Юнкер започна обиколката си на Балканите с посещение в Македония

Скопие. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер стартира обиколката на Балканите с посещаване в Македония в неделя, 25 февруари. Люксембургският политик, който е придружаван от европейския комисар по политиката на разширение и добросъседски връзки Йоханес Хан, организира срещи с премиера Зоран Заев и президента Георги Иванов. По време на обща конференция с министър-председателя, Юнкер съобщи, че Македония се намира на прав път и в случай че продължава в същия дух може да получи рекомендация от Европейски Съюз до няколко месеца. „ Не съм пристигнал да ви оповестя дата, тук съм да ви кажа, че се намирате на прав път и в случай че продължите по него за няколко месеца може да дадете опция на Европейската комисия да предложи на Съвета да стартира договаряния за участие “, съобщи Юнкер. Люксембургският политик означи още, че страната е постигнала огромен прогрес, само че би трябвало да бъдат свършени още някои неща по пътя за участие в Европейски Съюз. От своя страна Заев съобщи в границите на общата конференция, че „ за държавното управление (в Скопие) е задоволително име с географско определение, което ще направи ясно разграничение сред нашата страна и Гърция “.
Малко по-късно в неделя се организираха и диалозите с Георги Иванов, като конференция не бе дадена, само че от пресслужбата на президента разкриха, че президентът изразил мнението, че тактиката на Европейски Съюз за Западните Балкани е удостоверение за европейското бъдеще на района. Иванов също по този начин е „ поздравил Европейска комисия за готовността да ни даде рекомендация въз основа на изпълнените критерии (за участие ) от наша страна “.
Посещението на Юнкер стана единствено ден откакто македонските управляващи отстраниха надписите „ Александър Македонски “ от интернационалното летище в Скопие. В известие в една от обществените мрежи в неделя, представителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас съобщи, че Юнкер е „ дошъл на Международно летище Скопие, след което е поел по автомагистрала „ Приятелство “. Според Схинас, това е „ най-хубавото допустимо начало на обиколката на Западните Балкани. “
В понеделник Юнкер и Хан идват в Белград.
Редакция : Цанко Цолов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР