Скопие очаква да продължи преговорите с България въпреки политическата нестабилност

...
Скопие очаква да продължи преговорите с България въпреки политическата нестабилност
Коментари Харесай

Скопие очаква преговорите да продължат, но не е готово за промяна в конституцията в аванс

Скопие чака да продължи договарянията с България макар политическата неустойчивост у нас. Македонските управляващи са съгласни външните министерства на двете страни да наблюдават за език на омразата, само че имат запаси да трансформират конституцията си преди да стартират договаряния за участие в Европейски Съюз, стана ясно от мнения на външния министър Буяр Османи.

" Ако има нов министър, за година и половина той ще е четвъртият външен министър, с който ще беседвам. Това утежнява обстановката, само че не мисля, че това е краят. Днес приказвах с нашите другари от Франция, би трябвало да използваме времето. Ще преговаряме с този, който държавното управление на България дефинира. Последните диалози през уикенда с Генчовска бяха градивни и в случай че се срещнем отново ще продължим от там, до където сме стигнали. Не дефинираме наличието, а формата на решението. Опитваме се да бъдем прецизни. Има един параграф за институция, която ще следи за езика на омразата, настоях да дефинираме коя ще е тази институция и взехме решение, че това ще са Министерство на външните работи, с цел да не оставим никакво място за тълкования.”, сподели Османи в изявление за македонската телевизия Канал 5, представен от Българска телеграфна агенция.

" Няма подозрение, че би трябвало да се направи, само че във връзка с стъпките считаме, че би трябвало да е противоположното - преговорната рамка би трябвало да бъде в пакет с първата междуправителствена конференция и тогава да стартираме с измененията в Конституцията. Дадохме нашето виждане по какъв начин да се случи и се разбрахме всеки да направи съвещания, преди да продължим”, сподели Османи, който посочи, че българската делегация още е била в Скопие, когато той е разказал на премиера и президента за постигнатото в договарянията.

България обаче упорства Северна Македония да промени конституцията си и в нея ще бъдат вписани българите наедно с останалите народности преди да стартира договаряния за европейски участие и Европейски Съюз да бъде поръчител за това преди да промени позицията си и да утвърди преговорната рамка на Скопие.

Османи разясни, че работата на взаимната историческа комисия е била обсъждана единствено доколкото се е говорило за формата на работата ѝ – броят на срещите на историците и календар за тях.

Според него работата на комисията в огромна степен зависи от общата политическа атмосфера, само че е недопустимо историческите претенции да влязат в преговорната рамка.

" Правата на индивида по този начин или другояче влизат в глава 23 и тук няма нищо противоречиво, само че историческата комисия е част от двустранните проблеми”, уточни Османи, съгласно който е недопустимо изобщо настояванията на България да бъдат включени в преговорната рамка и това е позиция и на Република Северна Македония и на европейските страни.

България упорства българските условия да влязат в преговорната рамка на Северна Македония, само че страните членки имат запаси към изнасянето на двустранни проблеми на европейско равнище.

В опит за реализиране на прогрес сред двете страни в събота президентът на Германия Олаф Шолц ще посети Северна Македония и България.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР