Скопие е обнадеждено от изборните резултати в България и посланието

...
Скопие е обнадеждено от изборните резултати в България и посланието
Коментари Харесай

Скопие вижда в новия подход на Кирил Петков възможност за обрат

Скопие е обнадеждено от изборните резултати в България и посланието на водача на първата политическа партия " Продължаваме промяната " Кирил Петков за " нов метод " към македонския въпрос, в който ще господства стопанската система, а не политиката. Военната министърка Радмила Шакирска уточни, че " в случай че има половината от този дух от българска страна, който се вижда тези дни, е вероятен поврат ".

" Обнадеждаващо е, че вероятно ново държавно управление в България споделя, че имаме потребност от нов метод. Ще имаме същия дух на добросъседство, неприкритост и същото предпочитание да намираме решения и да вървим напред. Тези думи наподобяват обнадеждаващи, несъмнено, че са единствено известие ", сподели Шекеринска в понеделник.

" Определено нов метод ще бъде потребен за нас и за тях. България се оказа в обстановка да блокира нас и Албания, а по някакъв метод да блокира и себе си ", добави тя.

Тя, както и медиите в Северна Македония, са внимателни във връзка с това дали България може да преразгледа позицията си и да утвърди преговорната рамка на Скопие за Европейски Съюз още през декември, каквато е упоритостта на македонските ръководещи. Засега Кирил Петков и Асен Василев показват доброжелателност и воля за излаз от задънената улица, само че не се ангажират с отговор на въпроса дали може да има бърз пробив до края на годината, за който упорстват и Съединени американски щати, Европейска комисия и някои огромни европейски страни. Представители на " Демократична България " също на няколко пъти разясниха, че бързо би трябвало да се откри решение на рецесията сред двете страни. Другите две партии в възможната управническа коалиция Българска социалистическа партия и " ИТН " обаче залагат на твърдата реторика към Скопие и не дават сигнали, че са подготвени да работят бързо. Още повече, че македонските ръководещи все още не подхващат никакви действителни стъпки за осъществяване на българските условия.

Президентът Румен Радев пък преди ден предизвести, че напредъкът на Скопие ще зависи единствено от македонските ръководещи, които би трябвало да покажат, че са подготвени да стартират договаряния. По-рано Радев отмести фокуса от двустранните връзки от историческите разногласия към спазването на правата на македонските българи. Според него това е и по-разбираемо за европейските ни сътрудници.

Каква е визията на " Продължаваме промяната "

Кирил Петков изясни, че незабавно би трябвало да се основат смесени работни групи, в които няма да влизат единствено историци, само че ще има и хора от бизнеса, от културата, от образованието.

" Да не приказваме единствено за историята, само че за всичко, което може да способства за подобряването на добросъседските връзки ", споделя той, представен от " Слободен щемпел ".

Очаква се скоро след изборите да се срещнат работните групи към двете външни министерства.

На въпрос дали България ще анулира ветото на 14 декември, Петков не да даде съответен отговор, само че сподели, че би трябвало да се направи " работен развой “ и че без него не може да се разисква крайния резултат.

Според Петков това ще бъде най-големият и първи приоритет на българската дипломация.

" Разумни позиции "

Според най-голямото опозиционно електронно издание " Република “, Кирил Петков е " сдържан политик с рационални позиции по отношение на Македония “ и е " най-вероятният нов български министър председател “.

" Той е считан е за сдържан политик, за разлика от консервативните Борисов, Каракачанов и Трифонов по македонския въпрос “, показва изданието, представено от българската организация " Фокус ".

Къде са македонските българи?

Македонските медии обичайно означават и изборната загуба на Вътрешна македонска революционна организация на някогашния боен министър Красимир Каракачанов.

Няколко медии, като " СДК.мк " и " Пресинг ТВ " означават, че единствено към 650 българи са дали своят вот на изборите в РСМ и питат " къде са 120-те хиляди български жители? ".

Визира се десетките хиляди македонци, които през последните години взеха българско поданство.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР