Скопие. 53 години по-късно е възобновен отново паметникът на българския

...
Скопие. 53 години по-късно е възобновен отново паметникът на българския
Коментари Харесай

„Канал 5“ : След 53 години паметникът на българския полковник Каварналиев бе възстановен

Скопие. 53 години по-късно е обновен още веднъж паметникът на българския полковник от Втората Балканска война Константин Каварналиев, предава македонският ефирен “Канал 5 “ .

Паметникът бе опустошен през 1966 година от тогавашните ръководещи, а самодейността за неговото възобновяване пристигна през април предходната година от София. Така, след 106 години от борбата с неведнъж превъзхождащата гръцка армия, в която Каварналиев дава живота си, още веднъж има негов монумент. Познати са неговите думи „ аз на грък тил не давам “. Мемориалът бе посетен в четвъртък от българския министър председател Бойко Борисов и неговия македонски сътрудник Зоран Заев. Двамата дадоха обещание да положат още по-големи грижи за огромните персони, имащи значение за историята на едната или другата страна, както и за общите такива.

Каварналиев като персона е тълкуван по друг метод. В България той е герой за независимост, до момента в който някои поданици на Северна Македония го назовават окупатор. На интернет страницата на Българския културен клуб в Скопие пък написа, че Каварналиев умира в борба, защитавайки българското население в Югоизточна Македония. 7-метровият монумент на Каварналиев по своята величественост, прилича на мемориалите на Васил Левски или Цар Освободител в София.
Превод и редакция : Цанко Цолов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР