Сключването на споразумение между Турция и България и достъп до

...
Сключването на споразумение между Турция и България и достъп до
Коментари Харесай

ПП искат изслушване на енергийния министър заради подписаното споразумение с Турция


Сключването на съглашение сред Турция и България и достъп до техни терминали за полутечен природен газ е положително деяние. Касае се за потенциал от милиард и половин кубика годишно за интервал от 13 години. Това обаче е единствено потенциал за транспорт, а не действителни количества газ. Това съобщи на брифинг пред медиите депутатът от „ “ Васил Стефанов, обсъждайки подписаното през вчерашния ден в София съглашение сред българската държавна газова компания " Булгаргаз " и турската държавна енергийна компания " Боташ " (BOTAŞ) за достъп до терминалите за полутечен газ (ВПГ) и газопреносната мрежа в Турция.

Той сложи въпроси, на които съобщи, че към момента няма отговор: „ Първо, за какво съглашението за тази междусистемна съгласуваност сред Турция и България бе подписано от „ Бурлгаргаз “, а не от „ Булгартрансгаз “? Значи ли това, че е реализирана неодобрена сделка от „ Булгаргаз “ за 13 години, и на каква цена? И друго – какво се случи с търга на „ Булггаргаз “ за доставки на природен газ за 2023 година, чийто резултати трябваше да бъдат оповестени през декември 2022 година? “

„ И най-съществения въпрос – има ли общо сключването на съглашението сред Турция и България за пренасочване на газ от спрения Северен поток 1 и 2 към Турция и по този начин да се сътвори газов хъб в Турция? „ Булгаргаз “ договорила ли е количества газ, които да влизат от Турция, само че произходът им да е турски? “, продължи още той.

„ Ние постигнахме действителна диверсификация на природен газ посредством интерконектора в Гърция с на ниска цена азерски газ “, напомни той.

По думите му, чисто времево, това съглашение бе подписано тъкмо три дни след края на дълготрайния контракт на България с „ Газпром Експорт “: „ Същият, който едностранно прекрати доставките на газ и се потвърди като обезсърчителен снабдител. “

„ На тези въпроси още нямаме отговор, министърът на енергетиката е бил единствено един път на блиц надзор, по тази причина и внесохме искане за чуване, с цел да получим отговори на тези въпроси ", добави още той.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР