Сключването на брак на по-късен етап от живота предпазва от

...
Сключването на брак на по-късен етап от живота предпазва от
Коментари Харесай

Изследване: Женените страдат по-малко от деменция

Сключването на брак на по-късен стадий от живота защищава от деменция, а самотните хора в преклонна възраст усилват риска от деменция, демонстрират изследвания.

" Съществува връзка сред това да си женен на междинна възраст и по-ниския риск от деменция като възрастен човек. Данните ни демонстрират също, че разведените хора съставляват забележителен дял от случаите на деменция ", споделя първият създател на проучването Вегард Скирбек . Той е старши откривател в Департамента за физическо здраве и стареене и Центъра за плодовитост и здраве в Норвежкия институт за публично здраве (NIPH).

Отправната точка на откривателите е разглеждането на фамилното състояние на 8706 лица във възрастовата група 44-68 години, които са регистрирани в разнообразни норвежки национални регистри. След това те ревизирали какъв брой от тях са развили деменция след 70-годишна възраст.
Едно от обясненията за по-ниския риск от деменция измежду женените хора може да бъде, че бракът е значим източник на обществени контакти.

" В няколко изследвания е потвърдено, че обществената изолираност е обвързвана с нараснал риск от деменция. Също по този начин е потвърдено, че бракът е изключително значим предпазен фактор против деменция при мъжете. В нашето изследване обаче бракът беше еднообразно значим както за мъжете, по този начин и за дамите ", споделя Скирбек.

Повишеният риск от деменция при хората, които не са сключили брак, значително може да се дължи на бездетността.

" Наличието на деца наподобява е значимо, само че анализите не могат да открият дали бездетността или неналичието на брак е главният механизъм за покачвания риск от деменция ", споделя той.

Други пояснения за следените връзки биха могли да бъдат нарасналият стрес по отношение на развода и разликите в метода на живот. В изследването откривателите са взели поради образованието, броя на децата, тютюнопушенето, високото кръвно налягане, затлъстяването, неналичието на физическа интензивност, диабета, психическите проблеми и неналичието на близки другари.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР