Скъсана дига на река Стряма при село Калековец е препълнила

...
Скъсана дига на река Стряма при село Калековец е препълнила
Коментари Харесай

Басейнова дирекция с резултат от проверката на дигите на река Стряма

Скъсана дига на река Стряма при село Калековец е препълнила каналите на " Напоителни системи ", последвана от приливната вълна в село Трилистник. Това стана ясно откакто шефът на Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “ Васил Узунов дружно с специалисти от дирекция „ Контрол “ обходиха през днешния ден сектора от река Стряма сред селата Калековец и Маноле.
Прочетете още
Информацията за предстоящата приливна вълна беше получена през вчерашния ден от Национален институт по метеорология и хидрология и неотложно бяха предизвести кметовете на всички обитаеми места.

Басейнова дирекция е подхванала всички вероятни все още дейности взаимно с " Напоителни системи " за понижаване равнището на водата в двата канала, които минават до селото. С

лед намаляване равнището на водата, " Напоителни системи " ще подхващат дейности за възобновяване на дигата при село Калековец, откакто уведомят Басейнова дирекция. Възстановяването ще се извърши при прецизен надзор от специалистите на БДИБР евентуално при започване на идната седмица.

Постъпили са сигнали за заливане на къщите на село Трилистник. Обстановката е най-критична при с. Трилистник, където е обиден максимален брой поданици.

Инспекцията по поречението на река Стряма стартира през вчерашния ден, а през днешния ден до обяд цялото поречие на реката е обходено. Поради прекъснатата връзка на някои обитаеми места, визитите в регионите изискват повече време.
Басейнова дирекция продължава да следи обстановка посредством приемане на информация от Национален институт по метеорология и хидрология за равнищата и водните количества на реката.  Продължава да се следи ситуацията в региона.

Както съобщихме, президентът Румен Радев посети Трилистник. Той даде обещание помощ по въздух за селото и останалите наводнени села по поречието на Стряма.

" Най-важното сега е, тъй като селото е откъснато от две страни, да забележим дали няма хора в риск. Затова по-късно ще бъде вдигнат хеликоптер на Военновъздушни сили да се направи оглед, с цел да сме сигурни, че няма хора, които бедстват. И, в случай че има такива, да им се помогне. Другото след това ", сподели Радев.

Заедно с министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев и министърът на земеделието Явор Гечев на хората бе обещана помощ и незабавно привикване на комисията за бедствия, която да оцени вредите.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР