Скарване между съдружници е на път да удари проекта за

...
Скарване между съдружници е на път да удари проекта за
Коментари Харесай

Разгаря ли се голяма борба за много пари заради новите поръчки за модернизация на армията ни?

Скарване сред съдружници е на път да удари плана за бронирани коли за Специалните сили, дружно с упоритостите на Министерството на защитата (МО) за възобновление на българската военна промишленост.
Договорът за доставка на 98 бронирани автомобила за Специалните сили е пред неуспех поради счепкване сред съдружниците Петър Георгиев от " Самел-90 " и Антон Стефов от Интернешънъл Армърд Груп (IAG), оповестиха за чудесно осведомени източници от Министерството на защитата. Политическото управление на ведомството се пробва по всякакъв начин да заглади спора сред двамата, който слага под въпрос освен плана за Специалните сили, само че и проектите на военния министър Красимир Каракачанов да разпореди на " Самел-90 " оптимално огромна част от работата по плана за доставка на 150 бронирани машини 8х8 за Сухопътните войски.
" Това дело е патриотично – при подписването на 50-милионния контракт през декември 2020 година – Не единствено покачваме качествата на нашите Специални сили, само че с парите на българския поданик подкрепяме българската стопанска система, тъй че да не изтичат някъде в чужбина, а на България да се гледа като на колониална страна, която е длъжна единствено да купува извън ".
 Армията разполага с 1 снегорин за бедствия в планинските райони Армията разполага с 1 снегорин за бедствия в планинските райони
Армията разполага с 1 снегорин, с цел да се оправи с бедствия в планинските райони. Това декларира министърът на защитата Красимир Каракач...
Интересната детайлност е, че реализатор е самоковската компания " Самел-90 ", а не смесеното сдружение САМАРМ ООД, в което " Самел-90 " и основаната в Обединените арабски емирства (IAG), са съдружници с равни дялове. Това събитие било възприето от Антон Стефов като опит да се изхвърли IAG от поръчката. Като реванш, IAG лобира в Министерството на защитата за независимо присъединяване при планувания рестарт на плана за на пехотата на стойност 1,5 милиарда лв..
Ако не бъде преодолян, разривът сред довчерашните сътрудници оставя " Самел-90 " без опит в производството на бронирани коли, а IAG – без индустриална база в България. Дали Специалните сили ще видят бронирани машини, ще стане ясно до 3 години. За Министерството на защитата остава тематиката за размисъл дали патриотичните страсти са най-подходящият инструмент за реализиране на качества на българската войска.
И този размисъл към този момент дава забележими резултати, най-малко съгласно последните изявления на Красимир Каракачанов във връзка плана за нова бойна машина на Сухопътни войски. Изглежда, че самоковската компания се преглежда от МО като вид за главен състезател при протичащото пренареждане на поръчката.
Важна роля в новата идея има и държавният холдинг " ТЕРЕМ ", който се чака да бъде формалният реализатор на контракта - въпросът е без конкурс ли? " В последните години българската отбранителна промишленост реализира съществени триумфи с изработването на бронираната машина за Специалните сили - тя е 4х4, само че демонстрира че българската промишленост се развива в последните години. Защо да не се опитаме да се опрем на опита на тази промишленост, с цел да осъществяваме плана (за бронирана машина) с български сили ", запита реторично министърът на защитата на 13 февруари пред bTV.
 Армията стартира всеобща ликвидация Армията стартира всеобща ликвидация
Част от остарелия си автопарк пусна за обмен армията. Сред техниката има даже камиони ЗИЛ, пригодени за автостоматологични кабинети, съоб...
САМАРМ се развива от основаването си преди по-малко от 4 години и е мъчно да се приказва са съществени триумфи, в случай че не приемем за подобен поръчката за 11 автомобила за Министерството на защитата на Германия. От октомври предходната година компанията дава обещание на МО да достави в България първообраз на осемколесна машина, създаден от екипа на IAG в Обединените арабски емирства. Според източници на, инженери на компанията са признали пред командването на Сухопътни войски, че към момента не могат да сглобят работеща машина. Проблемите не са изненадващи, защото IAG в никакъв случай не е произвеждала техника от подобен клас.
Производството на сполучлив модел бойна машина 8х8 изисква доста време и пари, само че освен. Нужни са десетилетия планиране, тествания и действителен военен опит. Суровата действителност е, че бойната техника се усъвършенства освен с инженерни умения, само че и с войнишка кръв.
Разбира се, би било забавно да се наблюдава дали хора, които спорят за 50 милиона, ще се сдобрят за 1,5 милиарда и какъв брой време ще са сдобрени. Остава и въпросът за качеството - дали бъдещата бронирана машина ще дава отговор на потребностите на българската войска.
Автор: Ганчо Каменарски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР