Скарлатината при децата е три пъти повече в сравнение с

...
Скарлатината при децата е три пъти повече в сравнение с
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Скарлатината при децата е три пъти повече в сравнение с миналата година

Скарлатината при децата е три пъти повече спрямо предходната година. Увеличението на варицелата пък е четири и половина повече. Според проф. Тодор Кантарджиев, това се изяснява с ограничаващите ограничения против COVID-19. 

Той разясни, че варицелата може да се предотврати с имунизация. По българския Здравен календар имунизацията е целесъобразна.

" За децата това заболяване не е доста рисково, за възрастните хора, в случай че не са го преболедували, е по-опасно. При поява на първи мехурчета по кожата би трябвало да се извърнат към доктор ", изясни Кантарджиев пред БНР.

Той посочи, че е обикновено да се усилват болесттите, характирни за есенно-зимния сезон: " В двете години на пандемията от COVID-19 естествените вируси и бактерии не се развиваха в общиството, по тази причина груповият ни имунитет е по-нисък ".

Проф. Кантарджиев заяви за увеличение и на случаите на скарлатина: " От пролетта насам случаите на скарлатина се усилиха. Вече са 3 пъти повече спрямо предходната година ".

Скарлатината е бактериална зараза, която се предизвиква от един микроорганизъм, който нормално е по носовете и гърлата, и наложително се лекува с антибиотици, акцентира професорът и посочи:

" До 10% от децата могат да са носители на този бацил в гърлото и в носа, който се открива с микробиологично проучване. Трябва да се вземе антибиотик, тъй като не е хубаво този бацил да стои в гърлото и в носа на детето. Този бацил най-често предизвиква ангина. Характерно е, че зачервеното гърло минава без кашлица ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР