Скаридите представляват плуващи десетоноги ракообразни. Разнообразието от видовете им обитава

...
Скаридите представляват плуващи десетоноги ракообразни. Разнообразието от видовете им обитава
Коментари Харесай

Как да чистим скариди

Скаридите съставляват плуващи десетоноги ракообразни. Разнообразието от типовете им населява както солени, по този начин и сладки водни басейни.

Морските блага и деликатеси са потребна и здравословна храна през всеки сезон, само че най-консумирани са през лятото.

Скаридите са известен деликатес в кулинарството и за неговите потребности се развъждат в специфични ферми. От диетологична позиция те са богати на протеини, калций и цинк, а също по този начин и на холестерол.

 Почистване на скариди

Когато решим да приготвим скариди, то те би трябвало да се почистият от обвивките им. Преди да пристъпите към това, потопете скаридите в студена вода, по опция с лед.

Докато работите с тях, скаридите би трябвало да се поддържат охладени. Ако сте се снабдили със замразени скариди, то ги размразете в студена вода – никога в микровълнова или фурна.

По следния метод се чистят както сурови, по този начин и сварени скариди за салати и ястия.

Процесът на почистването на скаридите стартира с отстраняването на главата им. Това става, като с едната ръка се държи тялото, а с другата главата на скаридата.

Леко се вършат движени нагоре и надолу, като леко се издърпва от тялото.

Главата се отделя доста елементарно. След това се отстраняват и краката, както и люспите. Обикновено последната люспа, на която е закрепена опашката, се оставя.

Така скаридите могат да се заловен с пръсти, когато се употребяват - за облекчение.

Следва унищожаване на слузестата жилката, намираща се в „ гръбнака ”. За задачата се прави лек прорез по протежението му.

Жилката нормално има кафяво-черен цвят, само че може да бъде и транспарантна или жълто-зеленееща. Дори и да не се вижда, защото е допустимо да е и транспарантна, с върха на ножа се открива и елементарно се издърпва.

Скаридите са измиват добре и са подготвени за подготвяне. Има доста предписания, включващи скариди. Те могат да се употребяват варени, печени, на тиган, на скара, като предястие или даже като ядене.

 Ястия със скариди

Стават и за салати. У нас най-популярни са кралските скариди. Те се отглеждат в специфични ферми, като по отношение на метода на развъждане зависи усетът им.

Ако и вие обичате скариди, предлагаме да опитате някои от тези:

- скариди на тиган;

- паста със скариди;

- скариди с ориз;

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР