Скъпи евробюрократи, разбираме, че вероятно сте нервни да напуснете приятните

...
Скъпи евробюрократи, разбираме, че вероятно сте нервни да напуснете приятните
Коментари Харесай

Наръчник за оцеляване на евробюрократи в България

Скъпи евробюрократи, разбираме, че евентуално сте нервни да напуснете приятните супермаркети в Брюксел и да се насочите към дивия изток на Европа за българското председателство. Отпуснете се. София има дефекти, само че няма нищо ужасно, в случай че спазвате няколко елементарни правила, написа Крисчън Оивър в „ Политико” (Politico).

Никой няма да се преструва, че столицата на България е земният парадайс. Реално това е град на блокове от социалистическата ера, странни бездомни кучета, потрошени тротоари и от време на време рискови подлези.

Какъв лозунг избраха за европредседателството

София се трансформира в Big Brother за председателството на Европейски Съюз

Ферхойген с предизвестие за европредседателството

Погледната от малко по-близо, обаче София има бездънен сексапил и балканска душа. Ще ви преведем около пиратските таксита, с цел да откриете един град на скъпи тракийски съкровища, билети за опера по 5 евро, фънки фолк-джаз фюжън и малко непредвиден взрив на органичните храни.

1. Преди да опаковате багажа, поклатете глава

Трябва да се подготвите психически за най-големия културен потрес от всички: българите поклащат главите си, когато споделят „ да”. Може да си визиите, че тази превъзходна българска специфичност е лесна за аклиматизиране, само че тя постоянно е гневно обезпокоителна. Проблемът се усложнява от обстоятелството, че софиянците не са тъкмо усмихнати хора. Попитайте сервитьор за чаша вода или таксиметров водач да ви закара в центъра на града и постоянно всичко, което ще получите, е клатене на глава. Това не е навъсен отвод, а единодушие. Особено внимавайте на формалните срещи, поучава Оливър.

2. Пристигате в София. Добре пристигнали! Сега внимавайте за пиратски таксита. Не се опасявайте от тромавата лента с таксита и водачи, до момента в който газите ледената каша пред терминала на летището. Някои от тях може да наподобяват като биячи от нощни клубове, само че в действителност са общителни хипохондрици, които звънят на майките си по два пъти дневно.

Оливър споделя от личен опит, че таксиметровите водачи в София са специалисти по всичко, от африканската петролна промишленост, до тънкостите на банковото дело през съдбовната за КТБ 2014 година

3. Гладен ли сте? Дошъл сте на точното място.

Българите имат най-хубавата кухня в Европа. Ако някой французин оспори това изказване, просто изтъкнете, че обичаните му охлюви ескарго, които е ял в Париж, в действителност са славянски, импортирани от България. Оливър хвали българската скара, постепенно варени ястия, като гювеч и кавърма и ракията, както сливова, по този начин и гроздова. Той показва, че в София може да се откри заведение безусловно за всеки усет – от американска, през арменска, до чешка кухня.

4. Ако сте вегетарианец от Генерална дирекция „ Околна среда” няма да гладувате в София . Българската кухня е богата на вегетариански благоприятни условия, от бобови супи до пълнени чушки. В града даже има нещо като взрив на биологичните храни, показва Оливър и добавя, че българите са пионери в развъждането на зеленчуци в космоса. Той поучава евробюрократите наложително да опитат боза.

5. Влезте в локалната просвета. Обиколките на града са превъзходен метод да опознаете сърцето на София и нейната история. Едно от най-хубавите неща за тези градски разходки е, че вашите водачи са светли, буйни млади българи, които приказват със пристрастеност за родината си. Те са отличен антидот на динозаврите, които ще се срещнете по коридорите на властта.

Оливър поучава всички да посетят Националния исторически музей и Боянската черква. Първата забележителност дава достъп до неповторимите тракийски съкровища. А втората е монумент на ЮНЕСКО, прочут с деликатността и вероятността на своите фрески. Ако пътувате с деца, „ Музейко” е занимателен интерактивен теоретичен музей, където можете да летите през космоса - да научите повече за българските галактически зеленчуци - и да строите блокове, устойчиви на трусове.

6. След храната и стенописите, какво да кажем за българите? Те са умни. Печелят шахматни и математически олимпиади и отиват да работят в Силициевата котловина в Съединени американски щати. Вашият проблем, предизвестява евробюрократите Оливър, е, че в политиката и министерствата ще се изправите против строго официални, снизходителни, обструктивни и евентуално корумпирани българи. Малко може да се реализира с тези хора. Много от тях действително работят за мафията или Кремъл, или и двете. За да не си губите времето намерете си потребно занятие по време на безполезните срещи с локалните апаратчици, поучава Оливър.

Той дава потребен урок по български с значими думи и изречения, като дървен мъдрец, тутманик, Бай Ганьо, мутра, негодник, които всеки евробюрократ би трябвало наложително да употребява при общуването с българските си сътрудници.

7. Малка нощна музика. След изтощителните срещи с българските управляващи, би трябвало нещо, с което човек да повдигне духа си. Вие сте в верния град. София е най-евтиното място, в случай че желаете да се насладите на висока европейска просвета. Билетите за опера или балет костват сред 5 и 10 евро. А има доста нощни заведения, които оферират отлична атмосфера за почиталите на джаза и всички други типове музика.

8. Време е да се върнете в Брюксел. Наистина ли сте сигурни, че желаете?

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР