Скандалите около мащабното журналистическото разследване Досиетата Пандора, което осветли офшорките

...
Скандалите около мащабното журналистическото разследване Досиетата Пандора, което осветли офшорките
Коментари Харесай

На фона на Досиетата „Пандора”: ЕС вади три страни от черния списък за офшорки

Скандалите към огромното журналистическото следствие Досиетата „ Пандора ”, което осветли офшорките на политици, предприемачи и звезди, предизвика Европейския парламент да призове за по-решителни ограничения по отношение на прането на пари и избягването на налози.

Финансовите министри на страни членки на Европейски Съюз бяха призовани да разширят черния лист с офшорни зони, като реакция на последните разкрития. Вместо това обаче, при започване на тази седмица, финансовите министри взеха тъкмо противоположното решение – да извадят три страни от листата, предава euractiv.com.

е най-новата серия приключване на документи, засягащи авторитетни политици, предприемачи и известни персони. Данните показват по какъв начин икономическият и политически хайлайф по света употребява мрежи от компании, регистрирани в данъчни убежища, с хипотетични цели засягащи отбягване на данъчно облагане и заобикаляне на разпоредбите срещу пране на пари.

Сред някои от по-известните представители на листата попадат персони като Тони Блеър, някогашен министър председател на Англия, чешкият министър председател Андрей Бабиш и нидерландският финансов министър Вопке Хоекстра..

В резултат на разкритията, европейските депутати настояха за по-ефективни ограничения от Европейски Съюз в битката с пране на пари и избягването на данъчно облагане.

Въпреки, че в предишното някои членки на Европейски Съюз също бяха наранени от сходни приключвания на документи, множеството юрисдикции посочени в Досиетата „ Пандора ” са данъчни убежища отвън рамките на Европейския съюз.

Поради това, Европейски Съюз разполага със специфичен черен лист наименуван „ юрисдикции, които не оказват подпомагане ”. Списъкът бе основан през 2017 година, като от време на време бива ревизиран. Въпреки това, доста от данъчните убежища посочени в журналистическото следствие не попадат в този черен лист.
Вадят страни от листата
Въпреки апелите на европейските депутати, по време на срещата на финансовите министри на страните от Европейски Съюз, извършена във вторник тази седмица, бе взето решението за изваждане на три юрисдикции от черния лист. Това са Ангуила, Доминика и Сейшели.

Преди срещата, европейски депутати от разнообразни политически групи в Европейския парламент обявиха, че желанията на финансовите министри дават „ неправилен сигнал ”. Имаше и апели към нидерландския финансов министър да не взе участие във вземането на решението, защото името му участва в документите.

Въпреки това, 27-те финансови министри не трансформираха проектите си.

Досиетата „ Пандора ” идват два месеца откакто Европейската комисия предложи нови ограничения за усилване на разпоредбите против пране на пари.

Европейски Съюз не съумява да наложи лични ограничения срещу прането на пари заради опълчването на няколко страни членки. За да заобиколи тази спънка, през юли Европейска комисия предложи нова регулация против прането на пари, както и основаването на европейско звено, което да следи за казуса.

Новата рамка би дала повече власт на Европейски Съюз да се намесва при подозрения за пране на пари в юрисдикции в границите на Общността. Предложението към момента предстои на диспути от Европейския парламент и Съвета на финансовите министри.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР