Скандали, сблъсъци, арести и напрежение при опитите за съвместно честване

...
Скандали, сблъсъци, арести и напрежение при опитите за съвместно честване
Коментари Харесай

Честването на Гоце в Скопие: Скандали, арести и сблъсъци по границата

Скандали, конфликти, арести и напрежение при опитите за взаимно честване на рождението на Гоце Делчев. Въпреки наличието на българска делегация в Скопие, където е заровен революционерът- част от нашите сънародници, които се опитваха да стигнат до такава степен, не са съумели да преминат границата. В столицата на Северна Македония имаше засилени ограничения за сигурност, а полицейски хеликоптер кръжеше над града. У нас не закъсняха и политическите реакции за връзките със Скопие.

Честването на Гоце Делчев в Скопие мина при изключителни ограничения за сигурност. А северномакедонската страна отклони предлагането на българските представители дружно да поднесат цветя пред паметника на революционера. Малко бяха и българите, които съумяха да се доберат до църквата, в която е гробът на Гоце Делчев.

Денят, в който означаваме 151-вата годишнина от рождението на революционера, стартира с хеликоптери над Скопие. И с доста полиция по улиците. Граждани се допускаха до гроба на Делчев в църквата " Свети Спас " през КПП-та. Други пък, като мъж с българско съзнание, който живее в Скопие, не се осмелиха. „ Не разрешават на българи да отидат да празнуват Гоце Делчев. Мисля, че го вършат напук. Досега в никакъв случай македонци не са чествали Гоце Делчев ”, описа той. Крием лицето му, тъй като се опасява за живота си.

Българската делегация в Скопие води вицепремиерът Иван Демерджиев. Който дефинира днешните ограничения като ненужни. „ Предложих на министър Спасовски да поднесем цветя дружно. В случая ми беше отказано. Апостол като Гоце Делчев заслужава това. Надявам се на идващото честване това да се случи ”, съобщи Иван Демерджиев, министър на вътрешните работи на България.

Управляващите в Скопие резервираха безмълвие, откакто се поклониха пред Делчев. Но пък водачът на опозицията се обърна към българските политици. „ За да печелят дребни политически точки, българските политици вършат това, което не би трябвало да вършат и вместо да бъдат политици от 21 век, се трансформират в циркови актьори ”, уточни Християн Мицкоски, водач на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ.

Едни от малцината българи, които съумяха да дойдат през днешния ден в Скопие, са публицисти от вестник " Телеграф ". „ В страната имаше на всеки километър постове на тяхната „ Пътна полиция ”. И сега, в който видят българска кола, се стопират и стартират инспекции - от документи до аптечка и триъгълник ”, споделя Захари Белчев, редактор във в. " Телеграф ".

„ Всъщност хората, които чакаха, не бяха толкоз доста. Нямаше рейсове, имаше 20 автомобила ”, съобщи Бойко Кючуков, фоторепортер във в. " Телеграф ".

На Гюешево тази заран, с цел да преминат границата в посока Скопие, се събраха над 150 българи. Тогава, обаче, ненадейно граничните управляващи на Северна Македония стопираха да пропущат коли. Причината – нямало ток на пункта.

След часове очакване, пунктът беше отворен. Последваха обаче щателни претърсвания на колите, като служителите на реда преглеждаха даже венците за честването. Голяма част от българите в последна сметка не бяха позволени да преминат.

А до момента в който българите получаваха документите си за отвод, напрежението прерасна в арести и полицейски удари. В публично известие от полицията в Северна Македония оповестиха, че арестите са били поради опити на българските жители физически да атакуван чиновниците на реда. В последна сметка нито един от българските коли не продължи за Скопие.

На обяснението, че пунктовете със Северна Македония не работят поради токов удар България отговори с протегната ръка. „ За да няма сходни проблеми РСМ, аз разпоредих, подготвени са три генератора и в понеделник Министерство на вътрешните работи ще ги подари за трите пункта, на които имаше проблеми ”, съобщи министър Иван Демерджиев. В късния следобед българската делегация водена от вътрешния министър сервира цветя пред мемориала на Гоце Делчев в Благоевград.

Остри политически реакции у нас, поради блокираната граница. Сериозни рецензии се чуха от по-голямата част от партиите у нас. Като те са ориентирани към служебното ни държавно управление към това на Кирил Петков, към управляващите в Скопие, само че и към съответни партии. Част от към този момент някогашните депутати считат, че напрежението се насажда изкуствено от кръгове, които преследват лични цели – една от тях да няма уголемение на Европейския съюз.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разкритикува и служебното държавно управление и държавното управление на Продължаваме промяната, поради забранителните описи за влизане в Северна Македония.

„ Това е неприемливо. Това е неуспех във външната ни политика, доведена от Кирил Петков и Асен Василев, които залъгаха обществото по какъв начин ще хвъркаме със самолетчета до Скопие, па веднъж и не хвръкна самолетът. Кой го позволява това? Понеже Вежди Рашидов доста обича да хвали служебното държавно управление ”, съобщи водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Българска социалистическа партия са безапелационни, че Северна Македония не извършва критериите за участие в Европейския съюз и считат, че България не би трябвало да прави отстъпки.

„ Пак неразбории, не се извършват сделките от Македония. Няма какво да вършим поклон, несъмнено е значимо за Европа и Македония, само че не за сметка на България. Ние по тази причина подкрепихме декларацията в последните часове ”, уточни Георги Гьоков, Българска социалистическа партия.

„ Продължаваме Промяната ” и „ Демократична България ” насочиха съответни обвинявания за напрежението сред двете страни към политически партии.

„ Реакциите от двете страни считам за пресилени. Има политически партии - и Вътрешна македонска революционна организация, и „ Възраждане ”, които натрупат капитал върху това. И те ще се окажат непотребни, в случай че този проблем се позволи ”, уточни Искрен Арабаджиев, Политическа партия.

„ Много добре беше да имаме европейска позиция, виждате, че сега има проблеми. Това напрежение сега е ненужно и има кръгове, които преднамерено го предизвикват, преследвайки свои цели, в това число да няма разширение на Европейски Съюз ”, безапелационен е Мартин Димитров, Демократична България, предава.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР