Скандален конкурс за директор на училище разтърси село Бистрица край

...
Скандален конкурс за директор на училище разтърси село Бистрица край
Коментари Харесай

Прозрачно нагласени конкурси за директори на училища

Скандален конкурс за шеф на учебно заведение раздруса село Бистрица край София и може да докара до митинги, съобщи кореспондент на БГНЕС.


Историята разкрива Екатерина Салмаси, която е представител на Обществения съвет към 192 СУ „ Христо Ботев “ в селото. Тя е член на комисията, която организира изпита и с изключение на нея включва още четирима души: трима специалисти на Регионално ръководство на образованието (РУО) София-град и един на Столична община.

Екатерина Салмаси има директни наблюдения от работата на учебното заведение, където учи нейното дете и самата тя интензивно подкрепя другите учебни действия.

Изпитът за шеф в началото включва тест, след което претендентите, които са го издържали, отиват на изпит пред комисията. Там те показват своите концепции.

За съответното учебно заведение е имало няколко претендента, единият от тях е актуалният заместник-директор Младен Стефанов, който освен познава доста добре учебното заведение, има визия за неговото развиване, само че също по този начин е учил там като дете.

„ Преди започването на тестванията госпожа Ваня Кастрева, шеф на РУО, описа по какъв начин ще протече теста и какъв брой се държи на прозрачността, всичко ще бъде записвано с видеокамери, по какъв начин се търсят водачи и мениджъри, а не хора, които желаят да станат шефове… и други такива прелестни приказки, на които в действителност повярвах “, показа пред БГНЕС Салмаси.

Но конфликтът с действителността е много друг.

При провеждането на изпитите с проби не е имало никакъв проблем. „ Провеждането на тестванията, където бях квестор, протече изцяло обикновено и там няма по какъв начин да се направи някаква шашма “, съобщи тя и добави, че резултатите на Стефанов са били отлични и не е имала никакви подозрения, че той ще бъде определен.

Вторият стадий включва изявление, на който се явяват към този момент трима претенденти, измежду които е Стефанов. „ Прочетох концепциите и на тримата претенденти, които трябваше да показват визията на учебното заведение. Те би трябвало да бъдат аргументирани, да покажат отзивчиви умения, да имат познания за нормативната уредба и да вземат решение проблеми, свързани с действителния учебен живот. Комисията имаше указания с в детайли изложение какви са критериите за оценяване. Всеки самостоятелно трябваше да реши по какъв начин дава отговор съответният претендент и да го точкува от 1 до 5, като най-висока оценка се даваше за претендент, който дава отговор най-пълно и обвързвано с проблематиката на съответното учебно заведение “, съобщи Екатерина Салмаси.


При започването на чуването на претендентите тя вижда, че на първата кандидатките, стартират да се слагат най-високите оценки, макар че нейните отговори са много незадоволителни и тя е уверена, че комисията няма да я хареса за шеф. Вторият претендент е човек, който кандидатства за шеф на няколко учебни заведения, на което по принцип РУО не гледа с добра око, той не дава отговор на критериите и е отритнат. Накрая идва Младен Стефанов, който се показва ослепително.

„ Концепциите и визиите за учебното заведение на другите двама претенденти бяха общи приказки, основани на Стратегията на нашето учебно заведение, която е писана от Стефанов преди години. Не бяха осведомени с проблематиката му, което е обикновено, тъй като са външни хора. За разлика от тях Младен Стефанов се оправи ослепително - аргументирано и кратко показа своята идея, срещна комисията с проблемите в нашето учебно заведение и ясно, тъкмо и реалистично разказа стъпките, които ще предприеме за тяхното решение. Запозна ни с визията си за учебното заведение, която е надграждаща на всичко, което до тук е правено и ще бъде направено. Доказа също отзивчивите си умения и познания, по отношение на нормативната уредба, както и лидерски и мениджърски подходи “, описа Екатерина Салмаси.

За своите отговори Младен Стефанов получава от представителите на РУО най-ниската оценка единица, което значи, че не дава отговор на никакви критерии.

„ Видях разликата в претендентите и тяхното показване. За мен тази оценка беше необяснима. Всички приказки на Ваня Кастрева и РУО какви шефове търсят и всички условия на МОН просто се сринаха пред очите ми и видях една огромна неистина. Избраха претендент, който няма концепция за проблематиката на учебното заведение, нито има ясна визия за бъдещето му. Кандидат, който не е спечелил състезанието за личното си учебно заведение, само че печели състезанието за непознато “, съобщи Салмаси.

Тя се усеща излъгана, състезанието или по-точно псевдоконкурсът е една насмешка с хората.

Екатерина Салмаси е изпратила сигнал до МОН и РУО за прекъсването на състезанието. От просветното министерство са реагирали незабавно и още на идващия ден, след приемането на сигнала, са изпратили писмо до РУО с копие до нея. В него се желае изследване на случая и отговорност от специалистите на РУО и членовете на комисията.

Екатерина Салмаси приканва, в случай че има и други, които са взели участие в сходен фарс, да не мълчат и да дадат публичност на случилото се. „ Стига безмълвие! Стига самообладание! Докога ще ги оставяме да се гаврят с нас и с нашите деца?! Надявам се справедливостта да спечелва! “, прикани тя. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР