Скандалът в Българското национално радио (БНР) трябва да прерасне в

...
Скандалът в Българското национално радио (БНР) трябва да прерасне в
Коментари Харесай

Каракачанов: Политиците не бива да се месят в БНР

Скандалът в Българското национално радио (БНР) би трябвало да прерасне в спор за цялостното положение на публицистиката у нас, който да се води не от политиците, а от журналистическата колегия. Политиците не би трябвало да се месят в работата на БНР, само че също по този начин то не може да е частна благосъстоятелност на " избрани групички и неправителствени организации ". Тази теза разви пред БНР вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов.
" Не бива да се смята, че радиото е някаква частна и Неправителствени организации благосъстоятелност на някакви групи от хора, то е национално. Никой не може и не би трябвало да си мисли, че под хубавата тога на независимост на словото може да прави каквото си желае, защитавайки единствено едни избрани хрумвания или едно несъмнено виждане в обществото за живота.
От друга страна, не би следвало нито една политическа групировка, още по-малко изпълнителната власт, да постанова каквото и да било решение – било кадрово, било програмно на работещите в националното радио и националната телевизия ", сподели Каракачанов, който посочи, че в предишното е работил в БНР.
По думите му радиото не трябва да се трансформира в " частна благосъстоятелност на групички и НПО-та с извратени разбирания за света, тъй като тъкмо това се случва ".
От думите му се разбра, че е неудовлетворен от едностранчивото отразяване на избрани обществени тематики като правата на ЛГБТ общността и на ромската общественост.
" Аз толкоз плювни по тематики по повод за гей парадите, във връзка с цигарите не съм чул от какви ли не, в сравнение с от ваши сътрудници в радиото. Извинявайте, но тяхната работа не е да вършат оценки. Тяхната работа е да предават обстоятелствата такива, каквито са, а не да заемат политическа страна и да ми глаголстват по тематики, които дали ги схващат, или не ги схващат, си е тяхна работа, само че могат да си имат убежденията, дано си ги държат у дома ", счита вицепремиерът.
По думите му свободата на словото не трябва да се показва като заслон, зад който се крият частни ползи. " Виждаме, че и немалка част от частните медии се трансформират в бухалки и в политически принадлежности. Но те са частни. Това не е морално, само че да кажем, че притежателят заплаща и си поръчва музиката ", счита Каракачанов.
Той атакува в ефир задържания поради снимане на служители на реда по време на работа фоторепортер на изданието Клуб Z Веселин Боришев.
" Имаше един случай с един фотограф, който беше нападнал служител на реда и вашите сътрудници скочиха за свободата на словото. Извинявайте, само че пийнал човек да скача на служител на реда, да наскърбява служител на реда и същите тези хора ми приказват, че били демократи и защитавали демокрацията и свободата на словото.
Тук не става дума за независимост на словото, а за хора, които считат, че с изключение на техните убеждения другите хора нямат право на свои убеждения и могат да вършат каквото си желаят в името на някакви си свои разбирания. Това не го разбирам и няма да го поддържа в никакъв случай в живота си ", уточни Каракачанов.
Според Каракачанов журналистическата колегия и Съвет за електронни медии би трябвало да намерят излаз за обстановката в БНР.
" Политиците дано останат две крачки в страни. От дебата за проблемите в националното радио би ми се желало да се роди един същински спор за публицистиката и за нейното положение и равнище в България като цяло ", заключи Каракачанов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР