Скандалът с Вассиан Змеев – руски шпионин, прикрит под расо,

...
Скандалът с Вассиан Змеев – руски шпионин, прикрит под расо,
Коментари Харесай

Вассиан е изгонен от София, но Теоктист – агент за руско влияние, е на разпореждане на Кремъл

Скандалът с Вассиан Змеев – съветски разузнавач, затулен под расо, налагал съветското въздействие в България през последните пет години ще отмине като стихия в чаша вода. Той остава проблем на Московската патриаршия, а българският Св. Синод занапред би трябвало да дава отговор по какъв начин позволи покварата на съветския православен сатанизъм да обсеби и нашите епархии, и главите на благочестивите на глед митрополити.

БПЦ обаче има и различен огромен

проблем – какво ще прави с архимандрит Теоктист

Да, той е съвсем чужд, само че има значима роля като трансмисия за навлизане на съветските ползи у нас, без в това време да пази даже и видимо българското достолепие на нападателната московска територия. Теоктист в действителност и все още извършва функционалностите на Вассиан, само че в съветската столица. Той е формалният представител на българския патриарх в Подворието на Кирил Гундяев. Там българско Подворие просто няма. Имаше подозрения, че след изгонването на Змеев Кремъл ще предприеме реципрочни дейности и към българския представител, само че това няма да стане, безапелационни са духовници.
Теоктист е български представител в Москва още от времето на патриарх Максим, от 2009 година към този момент повече от три мандата. Изключително комфортен за съветските служби и нравствен клир, той в действителност е един от най-изявените, само че и прикрити

съветски сътрудници за въздействие

Всъщност това няма по какъв начин да не е по този начин, за какво пребиваването там става с работна виза, т.е. след утвърждение на Кремъл и службите.
Освен това Теоктист е съветски ученик, а у нас се слави като духовно чедо на Йоан Варненски, също сторожник на съветските ползи. След привършване на образованието си в Русия е за малко духовник в Кокалянския манастир край София, по-късно ръкоположен от Йоан за архимандрит и изпратен на безкрайна задача в Москва.
Български духовници разясняват пред Faktor.bg, че Теоктист години наред е прокарвал съветските ползи, уреждал е визити на наши духовници там, провел е поддръжка за Московската патриаршия, бил е тайната връзка сред московския и българския патриарх. Св. Синод може с едно свое решение да го отзове и приключи мандата му. Проблемът е, че по този начин ще нарушат съветските ползи, а и действително архимандритът е неприспособим за работа у нас. Говорел неразбрано, със мощно изразен съветски акцент, не можел да служи по византийския обряд, натрапен у нас, тъй като познавал единствено московския жанр на свещенодействие. Наши духовници считат, че длъжността на Теоктист е изцяло непотребна и би трябвало да бъде отстранена, още повече в изискванията на новото проявяване на Московската патриаршия и превръщането й в

цинично оръжие на режима на Путин

Ако продължи русифицирането на БПЦ, не е изключено да ни върнат Теоктист, само че като претендент за нов патриарх на българите, майтапят се в духовните среди. Всъщност традиция е българските послушници на съветския патриарх да заемат значими духовни постове у нас. Възходът на кариерата на починалия Кирил Варненски стартира точно от московското Подворие. Демокрацията и измененията през 1990 година заварват на този пост Гавраил Ловчански, след него е Борис, някогашен основен секретар на Синода и свещеник на Бачковския манастир, а по-късно щафетата се поема от Проватски свещеник Игнатий, с цел да изгрее през 2009 година звездата на Теоктист.
В съветските църковни среди Теоктист се слави като изцяло лоялен и правилен покровител на протойерей Николай Балашов, който е първи заместител на Волоколамския митрополит Антоний, ръководител на външния отдел на Московската патриаршия и действително заместител на патриарх Кирил (Гундаев). Според съветски медии Балашов е бил военачалник от Комитет за Държавна сигурност (на СССР), а на църковната служба е закрепостен от 39 години, т.е. от времето на Съюз на съветските социалистически републики. Реално той е сивият кардинал в Руската черква, който сменя патриарси и митрополити.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР