Скандалът с Пол Погба, дал положителна проба за допинг, не

...
Скандалът с Пол Погба, дал положителна проба за допинг, не
Коментари Харесай

Топ 10 допинг скандала в Италия

Скандалът с Пол Погба, дал позитивна проба за допинг, не е нещо ново за Серия А. През годините на Апенините за сходни прегрешения са си плащали редица футболисти с не по-малко впечатляваща визитка от тази на френския халф. Авторитетният вестник „ Гадзета дело Спорт “ направи топ 10 на тези, които минаха от другата страна на закона през новия век.

Анджело Перуци

През октомври 1990 година гръмна една от първите сходни сензации в пресата. Вратарят Анджело Перуци бе махленски в приложимост на фентермин (стимулант от фамилията на амфетамините, който подтиска глада и спомага за по-лесно събаряне на килограми) след дуела сред „ Рома “ и „ Бари “. Той не апелира наказването и бе изваден от футбола за една година. Впоследствие бе продаден на „ Ювентус “ за 2.3 млн. евро, където възроди кариерата си и завоюва Шампионска лига, както и три трофеи на Италия.

Кристиан Буки

В самото начало на новия век централният нападател на „ Перуджа “ даде позитивна проба за нандролон (анаболен стероид с андрогенен ефект). Пред съда той изясни, че позитивният тест е разследване на несъразмерна консумация на месо от диво прасе след барбекю с другари. И въпреки всичко Буки бе глобен да не играе за интервал от една година, пропускайки останалата част от сезон 2000/01, преди да се завърне в игра за „ Перуджа “. 

Салваторе Монако

Съотборникът на Буки по същото време, бранителят също „ изгърмя “ с позитивна проба, посочила съществуване също на нандролон. И той разгласи, че е ял от същото месо от диво прасе, само че разумно получи наказването на Буки – без футбол за 12 месеца. В момента Монако работи като началник на скаутското звено в „ Брайтън “, а кариерата му на футболист приключи в разнообразни провинциални тимове.

Фернандо Коуто 

Наличие на нандролон бе открито и в кръвта на Фернандо Коуто. Португалският бранител бе махленски в приложимост на допинг през януари 2001 година след победа на „ Лацио “ над „ Фиорентина “. И неговото пояснение бе повече от любопитно – употребявал е шампоан, чийто състав включвал неразрешеното вещество. Това не трогна изключително допинг ченгетата, които го извадиха от играта за 10 месеца, само че впослествие глобата му падна на 4. След като се отхвърли от футбола, Коуто работи в „ Спортинг “ (Брага) като шеф, а последният му клуб на апенините бе „ Парма “ през 2008 година.

Яп Стам

Свирепият бранител се причисли към „ Лацио “ през лятото на 2001 година, само че единствено шест седмици по-късно бе открито, че и той е използвал нандролон. На съдбовния за него 13 октомври след успеха над „ Аталанта “ с 2:0 националът на Нидерландия даде позитивна проба. Получи 5-месечно наказване да не играе, след това редуцирано до 4, с цел да се завърне в игра през втория полусезон на Апенините. Стам изкара три луди години в „ Лацио “ преди да премине в „ Милан “ и „ Аякс “. Отказа се от футбола през 2007 година. По-късно се насочи към треньорска кариера и бе отпред на тимове като „ Рединг “ и „ Фейенорд “. За последно бе отпред на „ Синсинати “ в МЛС преди 2 години.

Едгар Давидс

В клопката на нандролона попадна още един праволинеен нидерландец – Едгар Давидс. Някогашният халф на „ Ювентус “ даде допинг тест след 2:0 над „ Удинезе “, а тестът му се оказа позитивна. И въпреки всичко продължи да играе за „ Старата госпожа “ с месеци преди да бъде осъден през март. Той получи глоба от 5 месеца, само че се завърна на терена през октомври същата година. Краят на кариерата му бе в Англия за скромния „ Барнет “, а точно от този отбор потегли и за треньорството. В момента е помощник в националния тим на „ лалетата “.

Пеп Гуардиола

Очаквал ли е някой име като Пеп Гуардиола да попадне в сходен лист? Е, и това се е случвало в историята на футбола. Легендарният треньор мина през тежко тестване при идването си на Апенините, където се причисли към Бреша под управлението на починалия към този момент Карло Мацоне. През ноември 2001 година тогавашният халф „ изгърмя “ за нандролон. Цели две проби се оказаха позитивни след мачовете с „ Пиаченца “ и „ Лацио “. Испанецът пледираше, че е почтен, което по-късно разказва детайлно и в своята биография, само че това не трогва италианските управляващи. Пеп получава наказване от четири месеца през януари 2002 година. Смекчаващ фактор в присъдата му бе фактът, че той не знаеше, че приема неразрешени субстанции. Години по-късно някогашният полузащитник бе оневинен по всички обвинявания.

Марко Бориело

Бившият нападател на „ Милан “ бе махленски в приложимост на допинг през декември 2006 година. В кръвта му бе открито, че има преднизон (глюкокортикоидно лекарство, употребявано най-много за угнетяване на имунната система и понижаване на възпалението), както и преднизолон (кортикостероид, стероиден хормон). Защитната му теза бе, че не е знаел, че приема двете неразрешени субстанции. Тогавашната му другарка Белен Родригес била употребила специфичен вагинален крем, който съдържал въпросните вещества. В последна сметка получи тримесечно наказване и се завърна в игра още през същия сезон. 

Фабио Лукиони

Централният бранител даде позитивен тест за анаболния стероид клостебол през септември 2017 година при загубата от „ Торино “ с 0:1. Капитанът на „ Беневенто “ също пледира, че е почтен, а цялата виновност се стовари върху клубния лекар, поел отговорност. И въпреки всичко Лукиони бе осъден за година. Впоследствие глобата бе понижена, а опитният състезател мина в „ Лече “. В момента той е част от „ Палемрмо “.

Жоао Педро

Настоящият нападател н „ Гремио “ бе махленски в приложимост на хидрохлоротиазид (диоритично лекарство) през февруари 2018 година. Две проби се оказаха позитивни след мачовете на „ Каляри “ със „ Сасуоло “ и „ Киево “. Таранът бе осъден за шест месеца, само че се завърна в игра през септември, с цел да вкара непосредствено на „ Милан “ за 1:1. Педро остана в „ Каляри “ до юли 2022 година и даже получи повиквателна от селекционера Роберто Манчини. Дебютът му пристигна в плейофа от международната подготовка със Северна Македония, изгубен злощастно с 0:1.

 
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР