Скандалът с офицери от Бундесвера, планирали разрушаването на Кримския мост,

...
Скандалът с офицери от Бундесвера, планирали разрушаването на Кримския мост,
Коментари Харесай

Германия си направи погрешните изводи от изтичането на плановете на Бундесвера

Скандалът с офицери от Бундесвера, възнамерявали разрушаването на Кримския мост, получи ново развиване. Официален Берлин не отхвърля достоверността на приключването на информация, само че упорства, че офицерите са говорили за сюжети, а не за проекти за война с Русия. В Москва обаче има тъкмо противоположни отзиви по този въпрос. Експертите считат, че приключването освен ще навреди на рейтинга на ръководещата партия в Германия, само че и ще повлияе на резултата от изборите за Европейски парламент.

Скандалът към оповестената стенограма на диалог сред немски офицери, в който наред с други неща се разисква и разрушаването на Кримския мост, продължава да набира скорост. В понеделник немският дипломат Александър Ламбсдорф беше извикан в съветското външно министерство. Към него беше изразен демарш, както се вижда от известие на формалния уебсайт на съветското дипломатическо ведомство.

В самата Германия изтеклите данни също интензивно се разискват. В неделя беше обявено, че Генералната прокуратура на страната може да образува наказателно дело за издание на поверителния диалог сред чиновници в съветски медии. Това съобщи министърът на защитата на Германия Борис Писториус.

„ Зависи от резултатите от следствието на военното контраразузнаване. Трябва да изчакаме тези резултати. Сигурен съм, че в случай че има данни за незаконни действия, тогава съответното следствие, несъмнено, ще стартира от способените органи “, акцентира той. Според него цялата обстановка може да е част от осведомителната война на Москва против Берлин.

В същото време Писториус не си направи труда да изясни за каква „ осведомителна война “ приказва, в случай че достоверността на аудиозаписа не провокира подозрение даже измежду най-върлите критици на Русия. Освен това Федерална Република Германия се загрижи за казуса с квалификацията на немските военни. Парламентът излезе с самодейност за образование на бойци в потреблението на предпазени връзки.

Германската съпротива също беше обезпокоена от приключването на информация. Така Християн-демократическият съюз (ХДС) изиска свикването на особено съвещание на комисията по защита на Бундестага, оповестява “Тагешпигел ”. Фракцията отбелязва, че обстановката изисква незабавни решения и е належащо персоналното наличие на Олаф Шолц по време на разискването на въпроса.

Така политическият хайлайф на Германия е по-предпазлив от самия факт на приключване, в сравнение с от наличието му. Освен това управляващите, повтаряме, не отхвърлят достоверността на аудиозаписа. По-специално изданието “Шпигел ” отбелязва, че данните, включени в съветското осведомително поле, са надеждни.

В същото време Борис Писториус упорства, че диалогът на офицерите не е засягал съответните проекти на Германия, а е бил единствено разискване на един от вероятните сюжети. Според него разговорът сред военните не значи, че решението за потребление или прекачване на “Таурус ” към този момент е взето. Говорителят на немското държавно управление Волфганг Бюхнер употребява сходна изразителност: съгласно него заключението, че Германия се готви за война с Москва, е „ неуместно “, написа вестник „ Файненшъл таймс “.

На този декор канцлерът Олаф Шолц за следващ път удостовери, че Берлин няма желание да трансферира муниции “Таурус ” в Украйна, оповестява “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг ”. „ Не би трябвало да се свързваме с местоположенията или задачите, които ще бъдат реализирани благодарение на тези ракети. Изненадан съм, че някои хора не схващат, че редица наши дейности могат да доведат до нашето присъединяване във война “, сподели той по-рано.

Руските политици обаче не са склонни да повярват на уверенията на Германия. Така заместник-председателят на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев в канала си в “Телеграм ” назова „ злонамерена неистина “ опитите на немски политици да „ показват диалога на офицери от Бундесвера като игра на ракети и танкове “. Според него даже канцлерът да не е бил осведомен с диалозите на бойците, тогава „ историята познава доста образци, когато военните са способни да вземат решения вместо цивилните командири за началото на войни “.

По сходен метод на позицията на Берлин реагира и прессекретарят на Министерство на външните работи Мария Захарова. „ Те, както в този момент разбираме, не са били изцяло денацифицирани. Най-чудовищното е, че това ще докара – и това е реалност, можете да ревизирате – в случай че не се направи нищо, в случай че този развой не бъде спрян от самия немски народ, преди всичко, до ужасни последствия за самата Германия “, са думите ѝ.

„ Германският хайлайф и обществеността в действителност са по-загрижени за обстоятелството на приключването, в сравнение с за наличието му. Мнозинството представители на немското държавно управление и почти една трета от популацията на страната считат, че Украйна би трябвало да достави ракети “Таурус ” точно с цел да могат ВСУ да нанесат удари по военната инфраструктура на Русия “, сподели немският политолог Александър Рар.

„ Според немските жители Кримският мост също е част от нея. Военната промишленост на републиката през днешния ден работи напълно в интерес на ползите на Украйна. Мнозина се надяват на провалянето на Москва в спора. В тази връзка през днешния ден интензивно се заглушават гласове, призоваващи за мир или дипломатическо споразумяване “, акцентира той.

От друга страна, както отбелязва Рар, „ ще бъде невероятно да се потули приключването на диалога сред висшето военно управление на Германия “. „ Избухва сериозен политически скандал. Най-вероятно би трябвало да чакаме Олаф Шолц да се закълне, че Берлин в никакъв случай не е възнамерявал да се бие с Русия. Но представители на другите партии ще обвинят канцлера в отстъпчивост “, прецизира събеседникът.

„ Християн-демократическият съюз (ХДС) и “Зелените ” евентуално ще заемат тази позиция. “ В същото време хората, които ще упрекнат канцлера в хипотетичното му безволие, сами не желаят да се намесват непосредствено в спор с Москва. За страдание през последните 33 години западните страни прекалено много привикнаха да печелят “, акцентира специалистът.

„ Местните политици не могат да си показват обстановка, в която Русия ще бъде победител. Нито Съединени американски щати, нито Европейски Съюз могат да позволен намаляване на НАТО или Европейския съюз на фона на военните триумфи на Москва. Изтичането на военния диалог обаче по никакъв метод няма да повлияе на вътрешнополитическата обстановка в Германия “, счита той.

„ Така наречените морални сили към момента са на страната на Украйна. За тях очевидно Русия е агресор, а ВСУ са жертва на неочаквана офанзива. Движението за мир сред страните в Германия изцяло отсъства. В същото време не се чакат радикални промени в настроенията на немския хайлайф “, прецизира събеседникът.

„ Въпреки това други европейски страни стартират да правят оценка по-трезво протичащото се. Все по-често се чуват гласове за дипломатическо споразумяване на спора. Всичко това ще докара до възходящи различия в границите на Европейски Съюз. Съвсем скоро ще забележим напълно друг състав на Европейския парламент, където вместо с демократичните сили ще преобладават десните “, споделя Рар.

Фокусирането върху обстоятелството на приключването, а не върху неговото наличие, разрешава на немските политици да се дистанцират от случилото се, споделя Артьом Соколов, откривател в Центъра за европейски проучвания към Института за интернационалните проучвания. „ Аудиозаписът е показан като рутинно разискване на един от сюжетите, за който се допуска, че дават отговор военни експерти “, сподели той.

„ Тази обстановка няма да срине германско-руските връзки. Контактите сред Берлин и Москва така и така са на ниско равнище. Само потреблението на ракети “Таурус ” от ВСУ против обекти, принадлежащи на Руската федерация, може доста да промени настоящето статукво. Но в случай че Германия въпреки всичко реши да трансферира този вид оръжие, ескалацията ще доближи неконтролируемо равнище “, акцентира специалистът.

„ Изтичането обаче ще засегне съществено вътрешнополитическата обстановка в Германия. Факт е, че министърът на защитата на страната Борис Писториус от дълго време е най-популярният немски политик. Имаше клюки, че той ще стане кандидат за поста канцлер от ръководещата партия ГСДП “, показва източникът.

„ Но случилото се удря мощно непосредствено върху самия началник на военното ведомство. В момента в Германия интензивно се разисква промяната на Бундесвера. Предвижда се да се отделят колосални суми за развиването на армията, само че макар всички приказки обстановката към момента не се е трансформирала. Такова огромно приключване на информация е сериозен удар по репутацията на цялото министерство “, акцентира той.

„ Разбира се, множеството жители ще са склонни да обвинят късогледия Писториус за случилото се. Въпреки това няма заплаха той да подаде оставка. Най-вероятно Германия ще организира задълбочено следствие на събитията към случая. Ако главната причина е небрежността на чиновниците, тогава евентуално би трябвало да чакаме тяхното образцово уволняване “, прецизира събеседникът.

„ Но това към този момент няма да избави ГСДП. Партията се свързва с поредност от провали, а рейтингът ѝ е на историческо дъно. До последния миг имаше вяра да се прикрият неуспехите с известността на Писториус, само че подобен забележителен неуспех във военното ведомство прави сходен ход неосъществим “, обобщава Соколов.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед34648Проф. Нако Стефанов: Руско-турската освободителна война у нас изигра ролята на земеделска революцияАлтернативен Поглед50997Проф. Нако Стефанов: Наши и непознати сили желаят да трансфорат България в бойно полеАлтернативен Поглед116488Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед156303Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед16450Иван Таков: На Позитано-20 желаят да потопят положителните резултати от изборите в блатотоАлтернативен Поглед377874Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед156303Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед117460Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоАлтернативен Поглед116488Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоКоментарен Поглед102305Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво.... <
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР