Скандалът с Nexo не е наклонил везните при избора на

...
Скандалът с Nexo не е наклонил везните при избора на
Коментари Харесай

Президентът решил за третия мандат преди скандала с Nexo. Не се повлиял от него

Скандалът с Nexo не е наклонил везните при избора на президента Румен Радев за връчване на третия мандат. По думите на президента излиза наяве, че той е взел своето решение преди този момент.

„ Не съм се управлявал от абсурда с Nexo при своя избор за връчване на третия мандат. Той избухна, откакто аз бях взел своето решение. Наистина този проблем с Nexo има капацитета да повлияе върху ефикасната работа на едно бъдещо държавно управление с мандат на „ Демократична България “, това го виждаме всички “, сподели Радев пред преди началото на кръглата маса на тематика „ Българската енергетика – Стратегия 2023-2053 “.

Вчера връчи на ръководителя на парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ Корнелия Нинова третия изследователски мандат за сформиране на държавно управление.

„ Аз съм търсил партията, която има максимален късмет да сформира държавно управление и доста ясно го обясних през вчерашния ден с моите претекстове при връчването на мандата. Виждате, че
Българска социалистическа партия не побърза да сложи червени линии,
запази разговора, в доста случаи тя сподели, че е подготвена на компромис, подготвена е на решения, които да са общи за всички партии или най-малко за болшинството партии в Народното събрание. Показа, че може да работи и да влиза в обединения, и да ръководи дружно със свои идеологически съперници. Това напълно не е малко. Знаете, че Българска социалистическа партия беше главният фактор за решение на парламентарната рецесия с избора на ръководител на Народното събрание “, сподели още президентът.

„ Ако под политика разбираме изкуството да се оползотворяват всички благоприятни условия, то служебният кабинет прави оптималното да оползотвори всички благоприятни условия пред него, тъй че да работи добре в името на България. Политиката като изкуство да се оползотворяват благоприятни условия, би трябвало да се следва от всички останали държавни управления “, добави президентът.

На въпрос коя е вероятната дата за предварителни парламентарни избори Радев отговори, че това зависи дали и по кое време Българска социалистическа партия ще върне мандата.

Румен Радев съобщи, че България към момента не е подала молба за предоговаряне на Плана за възобновяване и резистентност, тъй като това е комплициран развой и би трябвало да се обмисли с какви причини да бъде поискано.

Първият мандат бе връчен на 5 декември на претендента, излъчен от най-голямата парламентарна група ГЕРБ-СДС. Те показаха като претендент за министър-председател проф. Николай Габровски. Съставът и структурата на кабинета, препоръчан от проф. Габровски, бяха препоръчани за гласоподаване в Народното събрание на 14 декември, само че не получиха нужната поддръжка.

Така се стигна до връчване на втория изследователски мандат на 3 януари на акад. Николай Денков, номиниран за министър-председател от „ Продължаваме Промяната “. Денков предложи на Народното събрание декларация с цели за сформиране на държавно управление, която беше отхвърлена от и акад. Денков върна празна директория на президента на 9 януари.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР