Скандалът с дизеловите автомобили, последиците за околната среда и забраната

...
Скандалът с дизеловите автомобили, последиците за околната среда и забраната
Коментари Харесай

Полша изживява златна ера в автомобилостроенето

Скандалът с дизеловите коли, последствията за околната среда и възбраната им за приложимост в редица западноевропейски градове явно не оказват въздействие на Полша. Според информация на БИЛД, през днешния ден страната изживява своята златна епоха в региона на автомобилното произвеждане. Една от аргументите: над 38,6 милиона поданици желаят да си купят нов автомобил.

Данните за новорегистрираните транспортни средства в Полша отчасти надвишават тези в Западна Европа, а автомобилните производители влагат както в никакъв случай до момента - без значение дали благодарение на държавни дотации или без. Наскоро Мерцедес стартира построяването на цех за мотори наоколо до Валбржих, който през 2019 ще разреши да се разкрият нови 1000 работни места.

А компании като люксембургският авто снабдител IAC, Тойота и Фолксваген са единствено няколко от огромните вложители, решили да вложат милиони евро в индустриални линии, ситуирани на полска територия. Немското автомобилостроене също е повлияно от тази наклонност и се измества малко по малко на изток.

Какви са аргументите за този взрив?

Засега Полша печели вложители най-много поради своето местонахождение и държавната помощ, регламентирана от Европейския съюз, от която може да се възползва всеки, решил да прави бизнес в страната. Отделно полският поданик поема сред 10 и 15% от общите възможни разноски (в Източна Полша), за да бъдат привлечени още повече вложители. А в това време Валбржих се оказва една от 14-те специфични стопански зони, предлагащи данъчни облекчения, евтини цени на земята и ниски разноски за електрическа енергия и вода.

Единственото, което би могло да забави бързия напредък на Полша в тази сфера, е незадоволителната квалифицирана работна ръка, изключително в западните елементи на страната. Там са въведени следните правила: щом локалната безработица се намали под междинната за страната, капиталовата помощ от страната стопира.

Въпреки това неналичието на финансови тласъци не се оказва сериозна спънка за автомобилни колоси като IAC: " Безработицата е толкоз ниска, че няма доста огромни дотации, само че вие ще сте " щастливци ", в случай че намерите такова положително местонахождение с такова положително предложение за работа ", цитира думите на шефа на компанията вестник " Automotive News Europe ".

Към електрическия автомобил

Междувременно с помощта на наклонността към увеличение на работните места и повишаване на приходите поляците купуват от ден на ден нови и първокласни коли, най-много в по-големите градове. През първото тримесечие на 2018 година броят на новорегистрираните коли се е нараснал с близо 140 000 бройки в съпоставяне със 125 000 през предходната година.

" Автомобилната промишленост е район с най-голямо значение за полската стопанска система ", споделя вицепрезидентът на Полската организация за вложения и търговия Кшищоф Зенгер. И добавя, че страната ще употребява своето преимущество в този момент, с цел да се насочи и към производството на електрически автомобили.

" Това е належащо ", споделя Зенгер " защото човек може да почувства и противоположната страна на автомобилния взрив: въздухът във Варшава е неприятен, публичният превоз се пука по шевовете, а тапите късат нервите на водачите и подлагат на тестване търпението им ". /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР