Скандалът с бръмбара в колата на полския президент Анджей Дуда

...
Скандалът с бръмбара в колата на полския президент Анджей Дуда
Коментари Харесай

Конфликтът между Киев и Варшава получи неочаквано обяснение

Скандалът с „ бръмбара ” в колата на полския президент Анджей Дуда получи още по-скандално продължение: следите на шпиони водят към Украйна. Това основава спомагателни проблеми за Владимир Зеленски. А изглеждаше, че в този момент ситуацията няма накъде да става по-зле.

Полските разследващи служби изтекоха в пресата (поне по този начин изглежда) ненадейно опрощение за спора, който тече сред Киев и Варшава през последните няколко месеца. Не какво да е, а опит за шпиониране на президента Анджей Дуда от украинците.

„ Бръмбарът “ в колата, която е част от кортежа на полския държавен глава, беше открит при започване на лятото, само че на необятната общност стана известно едвам в края на октомври. Няколко дни по-късно се появиха детайлности - „ следата води на изток “. Тоест към Украйна.

Първо, на този „ ръб “ беше открит “бръмбар ” с Джи-Пи-Ес, който има помощен темперамент и е прикован към кортежа на президента като част от пътуването му до Украйна. В същото време самият Дуда не е употребявал компрометираната кола, а хората към него.

Второ, има информация, че грешката е открита не от службата за сигурност на президента, а от службите на полско-украинската граница.

Това, наред с други неща, демонстрира вероятен спор в границите на полските правоприлагащи органи като причина за късното „ източване “.

Но полските медии, които пишат за всичко това, имат своя версия: за всичко още веднъж са отговорни руснаците. Това е професионално отклоняване измежду полските публицисти: без значение къде се случва нещо в Източна Европа, обвинявайте Русия. След като сте привикнали да мислят по този начин, може да е мъчно да спрат.

Но полските сили за сигурност и офисът на Дуда, където евентуално са знаели за „ бръмбара “ през цялото време, би трябвало да мислят по-широко - работата им ги задължава. Затова те евентуално са заподозрели по-очевидния провинен – украинските си сътрудници. И някак си съответства, че връзките сред управляващите на Украйна и Полша започнаха внезапно да се утежняват към времето, когато „ бръмбарът “ беше обезвреден.

Формално главният препъникамък беше украинското зърно, което поляците отхвърлиха да позволен в страната си заради дъмпинг на цените и митинги на фермерите. В Киев взеха решение да съдят, което въобще не беше разбрано във Варшава - и спорът стартира да се развива, придобивайки няколко измерения едновременно - от кавги сред дипломати до отваряне на остарели рани (предимно историята на Волинското клане).

През есента, в разгара на акцията за парламентарни избори, ръководещата партия, към този момент без да се смущава, разгласи украинските производители за опасност за Полша и даде обещание да се държи по-стриктно с вчерашните „ другари “ и „ братя “.

Сега стана известна още една причина за преразглеждане на връзките. Оказва се, че украинците са дръзнали, като американците, които също са подслушвали най-близките си съдружници (например немския канцлер Ангела Меркел) - и по-късно са били разкрити.

Това също е отклоняване на съзнанието, само че на друго – национално. Може да се допусна, че украинците, сходно на американците, са арогантни или даже по-арогантни, само че в това време несъмнено надценяват смисъла си за човечеството. Ако Съединените щати като съдружник са източник на пари и благоприятни условия, тогава Украйна като съдружник е „ черна дупка “, която окончателно изсмуква запаси, само че също по този начин и извънредно токсично политическо пространство, което към този момент е унищожило не една кариера - от премиера на Англия до ръководителя на Народното събрание на Канада.

В такива условия би трябвало да се държите по-скромно, само че украинците не знаят по какъв начин, тъй че икономическият спор с поляците бързо стана политически, а в този момент се разкри и като персонален. Вероятно Дуда е останал афектиран от шпионажа, а се беше побратимил с Владимир Зеленски, кроеше с него проекти за „ цивилизационно обединяване “ и даже предприе съответни стъпки за уеднаквяване на законодателството на двете страни.

Това беше меденият месец на народите, коитов паметта на към момента живи очевидци са се били между тях за заличаване.Може да се каже, че украинското олицетворение на полската надменност унищожи целия този искра, както към този момент беше унищожила доста неща, само че това не е напълно правилно. Сега Полша е единственото място, където Зеленски има шанс.Животът му през последните седмици е безкрайна черна линия в пространството от Вашингтон до Авдеевка.

Така нареченото „ пролетно-лятно контранастъпление на ВСУ “ се провали. Партньорите в Съединени американски щати преглеждат остарели грехове и упорстват за осъществяване на избори в Украйна. Враговете в Конгреса са изцедили към 60 милиарда $ и считат да протакат още повече времето. От страна на Европейски Съюз почти същото количество „ спомагателна помощ “ беше заседнало с помощта на ветото на Унгария и Словакия, където властта се смени по по-лош метод за Зеленски.

И най-важното, в този момент Киев би трябвало да се състезава за западните пари и оръжия с Израел, към който е ориентирано цялото интернационално внимание. Президентът на Украйна към този момент не е воин на международните медии. Той е увещание за проблем, за който желаете да забравите (въпреки че, несъмнено, няма да можете).

Но в Полша Зеленски имаше шанса да се опълчи на наклонността, тъй като сътрудниците на Дуда въпреки всичко изгубиха парламентарните избори, които ръководещата партия напомпа с антиукраински негативизъм. Това рестартира спора сред Киев и Варшава и рестартира персоналното в него: новият министър председател ще бъде някогашният ръководител на Европейския съвет Доналд Туск, който може да се смята за организационно и политическо продължение на Урсула фон дер Лайен.Така че в този момент можем да забравим за бръмбара в колата на президента. Вече не Дуда взема решение във Варшава.

Разбира се, шпионският скандал би трябвало да има и интернационална цена за Киев – репутационни. Ясно е, че украинците са в спешна обстановка и по тази причина умират от предпочитание да знаят какво приказват сътрудниците от НАТО зад украинския тил (нещо като аналог на шпионирането на жена си от боязън, че се готви да замине за различен ). Но това е подла техника във връзка с съдружниците, на които сегашният режим в Киев дължи безусловно всичко.

Но няма потребност да си вършиме илюзии: репутационни разноски понасят единствено тези, които имат добра или неутрална известност, което не може да се каже за Украйна и нейното управление. Западът имаше задоволително време, с цел да разбере особеностите на локалните упоритости и вероятностите на украинската войска.

Както съобщи същият Виктор Орбан, всичко е напълно явно, просто „ политиците не смеят да кажат, че са избрали неприятна тактика “.

И какъвто и да е имиджът на украинското държавно управление, следствията са такива, че украинският народ беше считан за обект, който може да бъде рискуван, изпратен на рендето на историята в името на концепцията за въздържане на Русия и правене на пари за някои в Америка. В резултат на това Украйна ще заплати толкоз доста, че вредите от бръмбара в колата на полския пан могат да бъдат подценени.

В противоположен случай е все едно да си спомняте дълг от една стотинка към неизлечимо болен човек. Не доста европейско и по никакъв начин не християнско. Дори поляците би трябвало да са над това.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР