Скандалът по река Марица продължава. Гръцката полиция използва бежанци, като

...
Скандалът по река Марица продължава. Гръцката полиция използва бежанци, като
Коментари Харесай

Скандали по гръцката граница: Превърнаха ме в роб


Скандалът по река Марица продължава. Гръцката полиция употребява бежанци, като ги принуждава да изтласкват други мигранти с принуждение вън от страната. За премия им дава обещание документи, осигуряващи право на престой в Гърция.

Гръцко-турската граница и взор към река Марица (Eврос)

“Превърнаха ме в плебей ”, споделя Басел М., чието същинско име и мястото, на което се среща с публицисти на Баварското Радио, остават анонимни по негово предпочитание. Той споделя, че гръцките управляващи са го предиздвикали да наблъска дами, мъже и деца в надуваеми лодки и. Твърди, че постоянно е ползвал принуждение и лицето му е било прикрито под маска, до момента в който е свалял на турския бряг бежанци – от време на време и до 150 души на нощ.

Заплахи за изгонване

Басел М. и още петима мъже описват на интернационален екип от публицисти по какъв начин гръцката полиция ги е принуждавала да изтласкват мигранти вън от Европейски Съюз, заплашвайки ги със затвор или изгонване в Турция. Като премия за свършената работа им предложили документи, които позволяват краткотраен престой в Гърция.
Редакцията предлага
Според следствията чиновници на гръцката полиция очевидно са си сътрудничели със сириец, за който се допуска, че е трафикант на хора. Бежанците настояват, че той е подбирал хората и им е давал инструкции по какъв начин да изтласкват бежанците оттатък гръцката граница. 

При това бежанците са били прогонвани, без да се ревизира дали се нуждаят от отбрана и дали имат право на леговище. Според специалисти по интернационално право тази процедура е противозаконна, защото незабавно щом едно лице доближи територията на страна членка от Европейски Съюз, то има право да подаде молба за леговище.

Екип от публицисти на разнообразни медии, измежду които немските ARD и “Шпигел ”, френският “Монд ” и английският “Гардиън ”, са ревизирали изказванията на бежанците. И в това време са съумели да потвърдят достоверността им по доста точки. 

Тази процедура е “публична загадка ”

За задачата екипът от кореспонденти е сравнявал изказванията им със фотоси, видеоклипове и сателитни изображения. Журналистите са ревизирали полицейските сектори, в които са били арестувани бежанците. Разгледали са и документи, които демонстрират по кое време обособени бежанци са били задържани от гръцките управляващи и след това освободени.

Жители на гранични гръцки села споделят, че съдействието сред гръцката полиция и бежанци, които са наети, с цел да изтласкват други мигранти отвън страната, е „ обществена загадка “ в района. Рибари, които са минавали през зоната с стеснен достъп по Марица, са виждали араби, които извършат тази активност.
 Карта на границата сред Гърция и Турция с река Марица (Eврос)
Карта на границата сред Гърция и Турция с река Марица (Eврос)

Изявленията на бежанците съответстват и с изказванията на мигранти, които са били изгонени от Гърция. Те декларират, че хората, участващи в тези незаконни акции, не приказват гръцки, а арабски или фарси. И хора от полицейските среди удостоверяват тази процедура, която станала доста по-интензивна от 2020 година насам. Тогава турският президент Ердоган отвори границата към Гърция, в следствие от което хиляди мигранти се насочиха към граничната река Марица, където се стигна и до конфликти.

Брюксел не трябва да отвръща взор

Журналистите съумели да разпознават сириеца, който взе участие в схемата на границата. Според полицейските данни в своята татковина той е бил забъркан в продажба на опиати и контрабанда. Снимка демонстрира мъжа в камуфлажно облекло в полицейския сектор в Нео Хеймонио. За разлика от мигрантите, той свободно може да напуща региона на сектора. Според разказите на очевидци си е партнирал с трафиканти на хора в Истанбул. Местните поданици удостоверяват,  че това е мъжът, който работи за гръцката полиция.

Луизе Амтсберг, прокурист на немското държавно управление по въпросите, свързани с човешките права, упорства за без значение следствие на Европейски Съюз и налагане на наказания против Гърция, в случай че данните бъдат доказани. От правозащитната организация “Хюман Райтс Уоч ” упрекват гръцките управляващи, че оставят бежанците да правят “мръсната работа ”. Организацията подлага на критика европейските държавни управления и виновните лица в Брюксел, че отвръщат взор, когато европейското право се нарушава “брутално и безнаказано ” по външната граница на Европейски Съюз.

Още предходната година Атина бе разкритикувана, откакто се появи информация за незаконното експулсиране на мигранти. Тогава гръцкото държавно управление отхвърли обвиняванията. От Министерството на вътрешните работи не взеха отношение по новите обвинявания.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР