Скандалът между руския външен министър Сергей Лавров и Израел навлезе

...
Скандалът между руския външен министър Сергей Лавров и Израел навлезе
Коментари Харесай

Лавров задълбочи антисемитския скандал с Израел с нова провокация

Скандалът сред съветския външен министър Сергей Лавров и Израел навлезе в нова фаза, откакто съветският посланик освен не се извини, само че и форсира офанзивата си против държавното управление на Нафтали Бенет с изказване, че " поддържа неонацисткия режим в Киев ". 

Министерството на външните работи на Русия беше упрекнато в антисемитска офанзива против Израел, откакто Лавров съпостави Володимир Зеленски с Хитлер в изявление за италианската телевизия Rete4.

На въпрос за какво Русия твърди, че " денафицира Украйна ", откакто президентът ѝ е с еврейски генезис, Лавров отговори  " Mоже и да бъркам, само че Адолф Хитлер също имаше еврейска кръв. Това не значи безусловно нищо. Мъдрият еврейски народ споделя, че най-върлите антисемити нормално са евреи. "

Незабавна реакция пристигна освен от израелското държавно управление, само че и от премиера на Италия Марио Драги, който дефинира изявленията на Лавров като " ужасяващи ". 

Израелското държавно управление привика незабавно съветския дипломат в Тел Авив и изиска публично опрощение от Москва поради " непростимото и скандално изказване " на външния министър на Русия. Вместо това - Кремъл отговори с нова провокация, в която намесва и името на България. 

Министерството на външните работи на Русия разгласява дълго прессъобщение, в което повтаря изказванията за " трагични образци за съдействие сред евреи и нацисти " по време на Втората международна война, като упреква обособени представители на еврейската общественост в окупираната от нацистите Полша и " други страни от Източна Европа " за " чудовищни действия " след назначението им в така наречен " еврейски препоръки ". 

От министерството на Лавров декларират, че колаборацията на евреи с нацистите " не е табу и е тематика на проучвания ", въпреки че въпреки всичко цитират оценката на израелския професор Хави Драйфус, че става дума за  " маргинален феномен ". 

Руското Външно министерство декларира още, че " в случай че по време на Втората международна война някои евреи са взели участие в закононарушенията по насила, спекулиращият със своя генезис Зеленски го прави изцяло умишлено и непринудено ".

" Еврейският генезис на президента не е гаранция за отбрана против разгул на неонацизма в страната ", настояват от Министерство на външните работи на Русия. 

Лавров упреква Израел и за това, че не е привиквал посланиците на Полша, България, страните от Прибалтика и Украйна във връзка " епидемията от заличаване и опозоряване на паметниците на същинските праведници на народите по света - бойците от Червената войска, които стопираха Холокоста и избавиха еврейския свят ". 

Съобщението на Лавров продължава с обвинявания против Украйна за антисемитски произшествия и назовава " аморално " развиването на страна, изгубила 1,5 млн. евреи по време на Холокоста. Посланието приключва с увещание, че в Киев се намира мемориал на починалите при Бабин Яр - един от най-големите всеобщи гробове от времето на нацистката окупация.

Това, което Лавров пропуща да означи, е, че още в първите дни на съветската инвазия в Украйна мемориалът беше бомбардиран от съветската войска, целяща да прекъсне връзките на прилежащата Телевизионна кула. 

Израелски държавни представители, представени от Channel 12, разказват изявленията на Сергей Лавров като " непростими ", а дипломатическия скандал - като фактор, който може да втвърди още повече позицията на Израел против съветската инвазия. 

Страната отхвърля да изпраща оръжия или отбранителна техника, въпреки че разгласи, че ще даде каски и бронежилетки за избавителните екипи. 

Междувременно италианският министър председател Марио Драги се включи в рецензиите против изказванията на Сергей Лавров. Той се обърна с неразбиране към водещия на предаването, в което съветският външен министър направи изявлението си, като се учуди за какво го е оставил да държи политически речи и не е реагирал нито един път на изказванията му. 

" Лавров принадлежи на една страна, където няма независимост на словото. Нашата страна разрешава да се показват личните позиции свободно, даже когато са очевидно подправени, объркващи. Моята оценка за това, което сподели Лавров, е, че то е ужасяващо. Що се отнася до частта за Хитлер, тя е ужасна ", сподели Марио Драги пред италиански публицисти.  

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР