Скандал в Пловдив. Ценни археологически находки, разкриващи историята на града,

...
Скандал в Пловдив. Ценни археологически находки, разкриващи историята на града,
Коментари Харесай

Заринаха с бетон ценна археология в Пловдив

Скандал в Пловдив. Ценни археологически находки, разкриващи историята на града, бяха бетонирани. Строителен вложител не се съобрази с решение на Министерството на културата. Строителството на кооперацията почнало през март тази година. В основите били открити скъпи артефакти от първото хилядолетие. А парцелът попада в предпазената културна зона, оповестява Нова телевизия.

„ Тук е имало къщи, жилищни квартали, към 12 век, евентуално тук е имало и манастирски комплекс”, изясни археологът Елена Божинова.

За да проучат терена и да запазят находките, археолозите работили 40 дни. Но времето се оказало незадоволително и комисия от Министерството на културата удължиха периода с още 6 работни дни.

„ Минахме и видяхме, че обект към този момент няма. Видяхме бетона. Сигнализирахме Министерството на културата. Той пристъпи това решение на министъра на културата и в действителност това е казус в Пловдив”, изясни още Божинова.

Така една част от скъпите находки от Античността и Средновековието са бетонирани. Други отиват на сметището за боклуци. Инвеститорът твърди, че не е получил писмо от Министерството на културата, че изследването се удължава.

„ Не съумях да изчакам повече мнението на Междуведомствената комисия, заради обстоятелството, че тази стена имаше заплаха да рухне и предписанията бяха в двудневен период да бъде укрепена”, изясни вложителят Крум Загоров. Според хората от околните блокове, вложителят е унищожил историческите находки, с цел да не забавят строителството му.

Министерството на културата ще глоби вложителя още идната седмица. „ Глобата за заличаване на археологически обект доближава до 20 000 лева”, изясни Стоилка Игнатова от Главната ревизия за запазване на културното завещание.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР