Скандал с регистрацията на Демократична България в Стара Загора.От коалицията

...
Скандал с регистрацията на Демократична България в Стара Загора.От коалицията
Коментари Харесай

Напрежение преди вота: ЦИК отряза гласовете за "Демократична България" в Стара Загора

Скандал с регистрацията на " Демократична България " в Стара Загора.

От обединението не са получили регистрация поради импортирани документи, подписани с електронен автограф.

Централната изборна комисия споделя, че една партия не може да подписва документи единствено електронно. Според „ Демократична България “ обаче има това право и по тази причина ще апелира на всички равнища.

Следобед стана ясно, че от ЦИК са почнали да ревизират листите в цялата страна, с цел да ревизират коя партия е употребила електронен автограф и в кой регион.

Спорът поражда откакто във вторник, последния ден за регистрация, пълномощниците на „ Демократична България “ в Стара Загора внасят документи, подписани с електронен автограф - разпечатани и на електронен притежател с оригиналите. РИК обаче не ги приема.

„ Това, което настояват от РИК е, че са получили от мен по имейл документи след периода, което е ирелевантно, тъй като в 16:15 ч. са взели оригиналите на механически притежател. Бяха пратени и по имейл за облекчение на работата “, твърди Надежда Йорданова от Демократична България.

ЦИК е приела решението на районната комисия и е поискала от останалите районни изборни комисии да създадат информация къде документите на „ Демократична България “ са подавани с дипломиран електронен автограф.

„ В последна сметка ЦИК одобри, че документите от цялата административна кореспонденция са подписани с електронните подписи на двамата представляващи, само че те не са подадени по електронен път, а са занесени хартиени разпечатки на РИК-Стара Загора и са дадени инструкции на представляващия да ги завери, а той е отказал. Не могат да бъдат подадени неподписани публични документи “, съобщи Росица Матева от комисията.

Цветозар Томов добави, че от Демократична България имат право да апелират, а съгласно адвокати с подаването на електронни документи „ Демократична България “ не е нарушила Изборния кодекс.

От Демократична България настояват, че решенията за листите им могат да бъдат преразгледани в още 7 районни комисии и прибавят, че в предходните два избора също са се записали тъкмо по този метод.

„ Сега има проблем, тъй като към този момент е ясно, че този път ще има ръководство и че „ Демократична България “ си държи на думата да не позволява ГЕРБ и Движение за права и свободи с корупционния вирус във властта. Ясно е, че без нас ръководство не може да се сформира, по тази причина от тази позиция ние би трябвало да бъдем отстранени “ съобщи Христо Иванов.

От ГЕРБ реагираха с позиция.

„ Всякакви опити от страна на " Да, България " да се вмени каквато и да било виновност на ГЕРБ за решението на ЦИК да откаже регистрация на листата на " Да, България " в Стара Загора, са несъстоятелни. ГЕРБ няма болшинство в ЦИК. Напомняме, че този състав на ЦИК беше назначен от президента Румен Радев и в него преобладават партиите на митинга, а ГЕРБ е в безусловно малцинство “, се споделя в позицията.

ГЕРБ акцентира, че в никакъв случай не би си разрешила да саботира регистрацията на коалиция, в която взе участие сестринска партия от Европейската национална партия.

От Движение за права и свободи отхвърлиха да разясняват думите на Христо Иванов.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР