Скандал по каква причина пилотът на разбилия се щурмовак Су-25

...
Скандал по каква причина пилотът на разбилия се щурмовак Су-25
Коментари Харесай

СКАНДАЛ: Кой стои в дъното на казуса с разбития Су-25?

Скандал по каква причина водачът на разрушилия се щурмовак Су-25 полк. Пейо Дончев въобще е бил на борда на самолета през днешния ден, може да изкара истината за подготовката и броя на летателните часове въобще във Военновъздушните сили, сигнализира осведомен със следствието източник на Lupa.bg. 

Както стана ясно по-рано през днешния ден при подготвителен полет Дончев катапултира сполучливо откакто не съумя да резервира надзор върху машината и с парашут се приземи на полигона на авиобаза " Безмер ", въпреки и с пострадвания, само че контактен. Машината, ремонтирана за 10 милиона лв., обаче се разруши.



Полк. Дончев бе превозен с различен боен аероплан - " Спартан " от болничното заведение в Сливен във ВМА София, в положително положение. 

Служебният защитителен министър и дясна ръка на президента Румен Радев Димитър Стоянов побърза да разгласи полковника и някогашен пълководец въз основата като един от най-опитните водачи на Военновъздушни сили с голям нальот от над 750 часа. Как е допустимо това и къде е истината? Lupa.bg се зае да я търси. 

Специализираните издания във военния сектор пишат в средата на юли 2013 година за обичайното обучение " Бриз ", като тогава 4 щурмовика от " Безмер " са вдигнати от базата към нос Емине за осъществяването на разнообразни задания.

Репортерите хвалят безмерци, които са безспорни асове и със забележителна подготовка. Там обаче за пръв път, наред с тях, се появява и името на майора по това време - Пейо Дончев, за който категорично оповестяват, че на 13 юли (3 дни по-рано от първия материал за учението - б.р.) е направил първия си независим полет на Су-25К.

Така излиза, че за 9 години той е навъртял впечатляващия нальот от 750 часа във въздуха. Те обаче включват и 200 часа от подготовката му преди да стъпи в кабината на бойния аероплан, по тази причина ще изчислим какъв брой въздушни часа годишно е набрал полковникът от 2013 година до момента.

А точно - в случай че са общо към 500, излиза, че всяка година той е имал най-малко 55 часа нальот на Су-25. 

За съпоставяне, подп. Валентин Терзиев, който почина с МиГ-29 поради продължителен дефицит на задоволителен брой часове, бе натрупал под 10 за съдбовната 2021 година Подп. Терзиев бе един от безспорните асове на българското небе, а нелепата му крах поради задачата с толкоз стеснен нальот да бъде пратен в намерено нощно море, с цел да прихване движеща се цел в границите на обучение, повдигна рояк въпроси към подготовката на офицерите и командването на " Граф Игнатиево ". 


За починалия подп. Терзиев керосин нямаше. Имаше тежки бойни задания

Обратно към полк. Дончев и Су-25. Щом през 2013 година той прави първия си независим полет с щурмовика, то това се случва де факто в залеза на кариерата му на военен водач - цели 16 години след старта й. 

Кой е пълководец на Военновъздушни сили по това време, с цел да позволи сходен стратегически ход? Ген. Константин Попов, който бе и шеф на защитата, а след това оглави военната комисия в Народното събрание. Кой е негов заместител? Настоящият президент Румен Радев, който хвърля доклад за овакантяване година по-късно с кърваво писмо точно за окаяното положение на Военновъздушни сили, неналичието на бърза рационализация и... извънредно слабия нальот. 

А безмерци питат от години за какво полк. Дончев не употребява за осъществяването на летателните си проекти, носещи му бонуси към главната заплата, на образователна машина, а не на военен аероплан, както и за какво се e налагало да се лишава от керосина на младите му сътрудници (а надлежно и на броя летателни часове - б.р.) по този метод, поради, че е навършил пенсионна възраст.

Не е ясно и кой тъкмо е взел решението да бъдат пръснати пари за курса по приучването му на военен аероплан, поради обстоятелството, че стартът на тази негова рискована крачка в кариерата се прави де факто края на кариерата му като водач в състава на Военновъздушни сили. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР