Скандал. Монитор: Проверка в Гранична полиция заради пропуски на Летище-София

...
Скандал. Монитор: Проверка в Гранична полиция заради пропуски на Летище-София
Коментари Харесай

Проверка в Гранична полиция заради пропуски на Летище-София; Борисов: Сега е по-тежко от Студената война

Скандал.

" Монитор ":

Проверка в " Гранична полиция " поради пропуски на Летище-София

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев е разпоредил вътрешна инспекция във връзка със случая със самолета на българска самолетна компания, който се е приземил в следобедните часове на 20 март на Летище-София и пасажерите не са били тествани от чиновници на " Гранична полиция. " Преди това имаше различен случай и беше назначена инспекция, като аз ще ревизира дали всички са осъдени по веригата. В този случай не ставаше дума за аероплан, а единствено за пропускане на един жител. Сега целият аероплан не е бил тестван. Има инспекция и очаквам резултатите. Ще проверим кой е отговорен, тъй като цялата тази обстановка е притеснителна. То един човек е рисково да премине, а представете си повече хора. Аз се веселя, че не се е стигнало до това, само че това е казус ", сподели Радев в Благоевград.

На въпрос дали министър Радев ще одобри оставката на шефа на Групово дело " Гранична полиция ", в случай че той я подаде, Радев отвърна, че ще си намерения. " Аз доста внимавам за фрагментите в Министерство на вътрешните работи, защото мъчно набираме качествени хора. Аз като министър мъчно се избавям от хора, които са работили в системата.

Признание.

" 24 Часа ":

Борисов: Сега е по-тежко от Студената война

Поредна замяна на остри реплики и напрежение си размениха Европейски Съюз и Турция в навечерието на срещата във Варна. А министър председателят на България Бойко Борисов, който ще е хазаин на диалозите сред ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск, шефа на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер и президента на Турция Реджеп Ердоган, дефинира връзките като извънредно влошени.

Късно през нощта в четвъртък против петък министър председателите на страните от Европейски Съюз утвърдиха провеждането на срещата във Варна, само че одобриха и позиция, че Турция би трябвало да приключи дейностите си против Гърция и Кипър в Средиземно море, да съблюдава интернационалното право и да освободи двамата арестувани при започване на март гръцки граничари. Позицията е призната по искане на Кипър и Гърция, които отказваха да дадат единодушие за диалозите във Варна.

Транспорт.

" Сега ":

И през 2019 година няма да има електронни билети в София

2019 година към този момент не е реален вид за стартирането на Системата за електронно таксуване и видеонаблюдение в столичния градски превоз. Това разгласи изпълнителният шеф на Центъра за градска подвижност Христиан Петров, представен от " Фокус ".

Има 10 компании кандидатки за осъществяването на плана. Срокът, който от ЦГМ са заложили за построяването на системата е 2 години, само че той ще започва, когато към този момент има подписан контракт с компанията реализатор. На този стадий комисията за избор на реализатор разисква офертите на 10-те компании.

Следващият стадий от процедурата ще бъде подписването на контракт за осъществяване на поръчката. Комисията, разглеждаща офертите е формирана от 15 члена - 7 души от Общинския съвет, един представител на Столична община, а останалите са членове на ЦГМ.

Цената за осъществяването на поръчката беше изменена от 20 млн. лв. на 88 млн. лв., само че поръчката от 20 млн. лв. няма нищо общо по параметри с новата процедура, разяснява Христиан Петров. Средствата за осъществяването? ще бъдат обезпечени от бюджета на ЦГМ като заплащането на цялата сума се поема от компанията реализатор в началото, а ЦГМ от своя страна ще изплаща сумата на компанията в интервал от 10 години на месечни вноски.

Данък добавена стойност.

" Сега ":

Горанов се опита да омаловажи тематиката с източения Данък добавена стойност

За да замаже абсурда с източените 5,8 милиарда лева Данък добавена стойност през последните десетина години, в които съвсем напълно ГЕРБ е на власт, финансовият министър Владислав Горанов се опита да омаловажи тематиката.

" Странно, че на фона на един отговор на Национална агенция за приходите до едно юридическо лице с нестопанска цел се повдигна този спор. Ние в министерството го водим от дълго време и сме подхванали много законови промени, свързани с понижаване на опцията нелоялни и неточни търговци да заобикалят заплащането на Данък добавена стойност, прехвърляйки собствеността на малоимотни жители, премахвайки опцията на страната да си събере приходите ", сподели Горанов пред публицисти, представен от " Фокус ".

Той означи, че всяка година се изменяло законодателството, с цел да се предотврати прехвърлянето на задължения на малоимотни и безимотни жители: " Първите промени в третото държавно управление на Борисов в Данъчния процесуален кодекс и Закона за Данък добавена стойност бяха точно в този смисъл. Сега имаме доста разширение на солидарната отговорност на търговци, шефове. Имаме ангажимент преди регистриране да се прави инспекция от страна на Национална агенция за приходите. "

Корупция.

" 24 Часа ":

Божидар Димитров подписал контракти за 35 000 лева с щерка си

Бившият шеф на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров е подписал контракти с компания на щерка си и племенниците си, която е получила близо 35 000 лв., и то за несвършена работа.

Това е открила Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ), която уличава Димитров в спор на ползи.

Проверката против Димитров почнала през 2015 година, откакто комисията се самосезирала по медийни изявления. В тях пишело, че НИМ бил в договорни връзки с компания " Акшаена-2007 ", която е благосъстоятелност на дъщерята на Божидар Димитров Мария и неговите племенници Атанас Атанасов и Тодор Тодоров.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР