Скалните рисунки в Танумшеде или Танум (The Rock Carvings in

...
Скалните рисунки в Танумшеде или Танум (The Rock Carvings in
Коментари Харесай

Древни мистерии: Скалните рисунки в Танумшеде

Скалните рисунки в Танумшеде или Танум (The Rock Carvings in Tanum) са измежду най-известните монументи на Швеция. Всяка година те притеглят хиляди туристи от целия свят в търсене на антични мистерии. Рисунките датират от бронзовата ера и поради своята значителност са включени в Списъка на ЮНЕСКО за международно завещание.

Скалните рисунки в Танумшеде датират от към 1800 година пр.н.е., само че през идващите епохи са нанасяни нови и нови изображения. Общият им брой е към 500, като най-често срещаните фигури са на кораби.

Те символизират пътуването до царството на гибелта, а съгласно някои учени са знак на мощ. Последните нанесени рисунки датират някъде към годината, в която се появява Христос.

 Праисотрия

Особен интерес провокира облика на младоженците в горния завършек на скалата. Пресъздадена е сцена на Светата женитба, показваща връзката сред бога на плодородието и дамата.

Предполага се, че задачата на тази рисунка е да бъде съхранено плодородието на хората и животните. Това е повода на това място всяка година към 1 май да се е провеждал обред, на който да се отдава респект към Бога на плодородието.

Днес целият обект се радва на многолюден интерес. Има построени специфични туристически направления. Един от тях води до върха на скалата, на която като се изключи че ще видите големи камъни, датиращи от бронзовата ера, ще можете да се насладите и на превъзходната панорама, която се разкрива към долината Танум.

 Скални рисунки

На територията на този исторически обект има музей, център за информация, реставрирана плантация от древността, магазин и заведение.

Можете да посетите античната плантация и да разберете по какъв начин хората са живели преди 3000 години. Изложени са голям брой предмети и антични сечива, които са открити при археологическите разкопки на обекта.

В магазина на музея можете да разгледате богатата сбирка от книги, отдадени на скалните рисунки в Танумшеде. Тук можете също по този начин да закупите прелестни сувенири за Вашите близки и другари.

Ще намерите и необятна гама от бижута от бронз, сребро и злато, а в заведението можете да се отпуснете на чаша кафе или да пробвате някой от локалните специалитети на региона. Сандвичи, домашно приготвени сладкиши и лек обяд се сервират според от сезона.

В музея се провеждат най-разнообразни изложения, които ще Ви отведат на необикновено странствуване от времето на бронзовата ера.

Като всеки швейцарски туристически обект и тук всичко е извънредно добре проведено. Можете да разгледате международното завещание даже на две колела, тъй като се отдават колела чартърен. Така с изключение на античните рисунки ще можете да се разноските и из самия регион, който е на възраст от над 8000 години.

Можете да посетите скалните рисунки в Танумшеде когато и да е на годината, само че в случай че желаете да се разноските и из покрайнината е добре да изберете по-топлите летни месеци, тъй като зимата в Швеция може да е доста студена и снежна. При неприятно време обектът остава затворен за гости.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР