„Ситуацията в момента, както в цялата държава, така и в

...
„Ситуацията в момента, както в цялата държава, така и в
Коментари Харесай

Д-р Аспарух Илиев: Смъртността може да надскочи картината от края на миналата година

„ Ситуацията сега, както в цялата страна, по този начин и в здравните заведения е доста натоварена. Мерките трябваше да настъпят преди седмица или две, без значение дали хората са удовлетворени, или не. Болниците са претрупани и са на колене”. Това съобщи пред по отношение на стягането на ограниченията на национално равнище завеждащият Лабораторията по инфекции на мозъка към университета в Берн доктор Аспарух Илиев.

Той разяснява и изказванията, че при затваряне в страната се забавя инфекциозността на ковид и до момента в който сме в изолираност той стартира да мутира.

„ Това безусловно не е правилно и са свободни съчинения. Истината е, че всяка една форма на ограничение на контактите води до понижаване на общия брой случаи. Всички разбори и модели демонстрират, че едно затваряне в даден миг, при опция, преди пика, разрешава освен пикът да бъде отсрочен, само че и да стане по-плосък”, обясни той.

Д-р Илиев уточни, че сега в България има много заболели, тъй че даже ограниченията, взети сега, не са закъснели.

„ За страдание, ще имаме много заболели и много умряли. Мисля, че обстановката като смъртност ще повтори, в случай че няма и да надскочи, картината от края на ноември и началото на декември”, изясни завеждащият Лабораторията по инфекции на мозъка.

Относно английския вариант доктор Илиев сподели, че се следи увеличено боледуване със признаци при децата.

„ Това, което се случва сега, е една сигнална светлина, че никой не е предпазен от вируса и той в своята естествена разновидност може да визира и децата. Колкото по-малко заболели имаме, толкоз по-нисък ще бъде рискът от разновидности. Затова би трябвало да защитим и децата от това да боледуват, тъй като и по този метод ще понижим и общия риск от мутации”, безапелационен е той.

Според доктор Илиев единственият метод да се преодолее коронавирусната зараза дълготрайно е да има положително имунизационно покритие освен на възрастните, само че и на децата.

Мнението на завеждащият лабораторията е, че България не е трябвало да стопира имунизирането с препарата на AstraZeneca.

„ В момента в немската преса се разяснява, че Германия е избързала в прекъсването на имунизирането с AstraZeneca. Това са единични случаи, които прочувствено ангажират хората да бъдат разтревожени и да реагират спонтанно”, счита доктор Илиев.

Той изясни, че данните не демонстрират никакъв по-голям риск сред имунизираните и неимунизираните за избрани болести.

„ Рискът от тромбози след ваксина е на практика еднакъв с риска от тромбози при неимунизираните. Честотата е от 17 млн. имунизирани с AstraZeneca има 15 разказани случая на тромбози, което даже е по-ниско от междинната периодичност за населението”, уточни специалистът.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР