Ситуацията, в която се намираме, страната се движи към президентска

...
Ситуацията, в която се намираме, страната се движи към президентска
Коментари Харесай

Управлява дълго без контрол. Нинова предупреди за опасност от президентска република

Ситуацията, в която се намираме, страната се движи към президентска република, сподели водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Тя удостовери позицията на партията, че няма да поддържа държавно управление, формирано с мандат на ГЕРБ , на Движение за права и свободи или " Възраждане " .

" Президентът ръководи към този момент задоволително дълго през служебни кабинети, без парламент, без надзор от законодателна власт и би трябвало партиите да реагираме на това ", сподели още тя в поредна офанзива против Румен Радев, с който от дълго време са в неприкрит спор.

Нинова добави, че в левицата са безапелационни, че парламентарното ръководство е най-хубавото и би трябвало да се резервира и това е била повода да поддържат избора на на ръководител на Народното събрание.

" на Вежди Рашидов беше компромис, само че другото означаваше блокаж на парламентаризма и наливане на масло в огъня на тези, които желаят президентско ръководство ", посочи тя.

Нинова разяснява и плануваната за вторник сред " Продължаваме промяната " (ПП) и ГЕРБ. Според нея е " необичайно " единодушието на Политическа партия да се срещне с партията на Бойко Борисов.

" Очевидно в Политическа партия текат някакви процеси. Очевидно има и динамичност в връзките им с ГЕРБ. Тази среща или е първа крачка към сформиране на държавно управление на Политическа партия и ГЕРБ, или е ПР акция, с която по-късно и двете страни да се оправдаят, че отиваме на избори. Да кажат, че са желали, само че другите са отговорни ", сподели социалистката.

Тя сподели още, че политическата обстановка е доста динамична и доста зависи при кого ще отиде третият мандат.

" Трябва да се търси устойчиво болшинство, с цел да има предвидимост и за стопанската система, и за хората, и за интернационалните ни сътрудници. Ако третият мандат пристигна при Българска социалистическа партия, ще създадем опит да има болшинство и непоклатимост в страната ", добави Нинова.

Тя обърна внимание на това, че в Народното събрание има плаващи болшинства и се гласоподава тематично, а " за страната обаче е значимо, че плаващите болшинства са нещо несигурно ".

Нинова изрази противоречие с решението на служебното държавно управление да не внесе план за Бюджет 2023 , тъй като това ще замрази приходите на хората:

" По закона за удължение на бюджета могат да са вършат промени и допълнения. Законът, който внесе кабинетът, няма да бъде гласуван в този му тип, а ще бъде допълнен. Поканихме другите партии, с цел да се разберем авансово какво ще внесем ", сподели тя.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР