Ситуацията в електроенергийния сектор е драматична, но тя се дължи

...
Ситуацията в електроенергийния сектор е драматична, но тя се дължи
Коментари Харесай

Асен Василев: Износът оскъпява тока

Ситуацията в електроенергийния бранш е трагична, само че тя се дължи не поради нараснало ползване или понижено предложение на българския пазар, а на свързването на българския пазар с интернационалните пазари и огромното равнище на експорт.

Това сподели заместител министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев по време на взаимно съвещание на парламентарните комисии по бюджет и финанси и по енергетика. На него участва и министърът на енергетиката Александър Николов.

По този мотив към този момент бяха изплатени обезщетения за месеците октомври и ноември, напомни министър Василев. Със свое решение държавното управление одобри спомагателни 450 млн. лв. за обезщетения от бюджета.

Освен това още има 410 млн. лв. от спестявания в бюджета от предходната година. Т.е. общо 860 млн. лв. Министерството на финансите е планувало като бюджетни средства за в допълнение подкрепяне на бизнеса в интервала декември, януари и март.

Това са бюджетните средства. Освен това има пари и във Фонда за сигурност на енергийната система, които могат да бъдат употребявани. Биха могли да бъдат употребявани за подкрепяне и свръхпечалбите в държавните енергийни сдружения, добави вицепремиерът.

Според Министерството на финансите схемата би трябвало да бъде уравновесена. " Не може страната да поеме цялостния риск на бизнеса ", посочи Василев. Според него страната би трябвало да поеме това, което е спомагателен риск, само че не може изцяло да се трансферира рискът от бизнеса към страната.

По думите му това би било извънредно неприятна процедура и тя води до деформиране на пазара и до неприятно държание на " играчите на пазара в бъдеще ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Припомняме че в края на 2020 година цената на електрическата енергия на борсата в сегмента „ ден напред “ доближи съвсем 700 лева на мегават час. При междинни цени в последните години от към 100-150 лева Към днешна дата електрическа енергия на свободния пазар се продава на цени от 360 лева на мегаватчас.

В момента страната дава помощ на бизнеса посредством подкрепяне на сметките, само че това се реализира до избран размер.

В началото на седмицата от национално показаните работодателски организации АИКБ, КРИБ, БСК, БТПП и ССИ изпратиха отворено писмо с искане за среща с премиера Кирил Петков.

Тогава работодателите показаха, че поради тавана на помощта от 30% тя може да се окаже неефективна. От бизнеса дадоха образец, че при цена 800 лв. компенсацията ще се ограничи до 240 лв., а ще останат дейно за заплащане „ невъзможните " 560 лв. за мегаватчас.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР