Ситуацията с разпространението на коронавируса у нас се подобрява през

...
Ситуацията с разпространението на коронавируса у нас се подобрява през
Коментари Харесай

Ангел Кунчев: При влошаване на обстановката, може да се затворят отново заведения

Ситуацията с разпространяването на ковид у нас се усъвършенства през последните две седмици, само че не и задоволително, с цел да се отстрани изключителната епидемиологична конюнктура. Това разяснява пред Българска национална телевизия доцент Ангел Кунчев, представител на Националния действен щаб.

Днес се чака държавното управление да удължи ситуацията до края на септември.

" Епидемичната конюнктура се постанова тогава, когато има условия. Ситуацията в Европа не се усъвършенства изключително доста. За благополучие, през последните две седмици се усъвършенства доста в България. Ако процесът стане постоянен и се задържи наклонността за понижаване, можем да помислим за неудължаване след края на септември. В момента нямаме никакви данни за такова възстановяване, което да разреши да прекратим изключителната епидемиологична конюнктура ", изясни доктор Кунчев.

При внезапно утежняване на ситуацията може да се затворят още веднъж заведения и игрища, всички ограничения са налични, без затваряне на градове - изясни още здравният контрольор.

Той изясни рекордната численост от 23 умряли в понеделник - оказало се, че секретарки и чиновници от лечебни заведения са вкарали данните за почивните дни и са ги въвели при започване на работната седмица, което е довело за фрапиращата численост, те ще бъдат открити и ще бъдат осъдени.

Кунчев дефинира лечебните заведения отличници - София, Пловдив, Бургас са отличници по справяне с рецесията, в последно време към този момент и Варна и Добрич, които станаха огнища на болест.

Относно ограниченията за протичане на новата образователна година - обща работна група на министерствата на опазването на здравето и образованието се пробва да направи в детайли изложение на метода на деяние в разнообразни обстановки в учебните заведения и детските градини, сподели Кунчев.

Главният държавен здравен контрольор добави, че информацията за имунизационния статус на децата, както и за тяхното положение сега, е изключително значима и нужна. Затова ще бъде направено всичко допустимо, с цел да бъдат улеснени родителите и да се избегне скупчване пред кабинетите на персоналните лекари.

" Има съществени правила, които важат за всички и на всички места... Маските бихме ги предложили не в клас, не по време на час, а при скупчване на децата в доста по-големи групи ", добави той.

Всеки проблем по какъв начин да се минава на отдалечено образование при случай на ковид в клас или в учебно заведение ще се взема решение самостоятелно. България следи деликатно какво се случва в другите европейски страни, където образователната година стартира по-рано.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР