Ситуацията с африканската чума по свинете е много сериозна и

...
Ситуацията с африканската чума по свинете е много сериозна и
Коментари Харесай

Ловци и свиневъди се безпокоят за чумата по свинете

Ситуацията с африканската чума по свинете е доста сериозна и е редно колкото се може по-бързо да се подхващат някакви действия, които да основат предпоставките най-малко да се минимизират вредите, когато пристигна това заболяване на територията на нашата страна. Това сподели по „ Хоризонт “ Васил Василев - ръководител на Националния ловно-рибарски съюз.
Държавата следва да намерения и за нормативни промени, добави той и разясни, че навлизането на това заболяване е еднакво на прекъсване на лова на този тип дивеч в идващите 20 години. „ 95% от свинете се отстрелват по линия на груповото ловуване, срокът за което е закрепен и министърът на земеделието може да го понижава, само че не и да го усилва.
Анализът на разпространяването на болестта в други европейски страни демонстрира, че то се случва най-вече в такива стопанства, където не се ловува интензивно. Василев приветства концепцията за мобилно приложение, което да разрешава на ловците да подават сигнали за умрели животни до институциите, което би помогнало за локализиране на огнищата.
Д-р Миленка Димитрова от Асоциацията на свиневъдите акцентира, че от асоциацията са поискали незабавна среща с министъра на земеделието тъй като не са наясно какви ограничения подхваща страната, а желаят „ да могат да се впишат “ в тях. „ Мерките, които ние вземаме, са непрекъснати. Постоянно охраняваме нашите обекти, тъй че да не допуснем влизане на никакво заразно заболяване. Сега те са засилени и публикувани в по-широк периметър към нашите комплекси “, сподели тя. В други страни, с цел да се опазят огромните свиневъдни стопанства, биват избивани животните в дребните - вид заден двор, където има по няколко свине, с цел да се обезопаси периметър. Такива ограничения са нужни, безапелационна е Димитрова. „ Хората, които гледат по две свине за персонална консумация, можем от бизнеса да се обединим и по-късно да ги овъзмездим. Никакъв проблем няма “, уточни тя.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР