Ситуацията на пазара на труда е спокойна. Това съобщи пред

...
Ситуацията на пазара на труда е спокойна. Това съобщи пред
Коментари Харесай

Не се надявайте на 13-та заплата. Ще се радваме на подарък или най-много на фирмено парти

Ситуацията на пазара на труда е спокойна. Това заяви пред БНР Георги Първанов, който е ейчар специалист и член на УС на Българската асоциация за ръководство на хора и на Българската конфедерация по заетостта.

" Няма фрапантни придвижвания, с изключение на минимални съкращения в бранша на криптовалутите. Безработицата е малко над 4%. През последните 2-3 седмици следим рекорден брой новоназначени българи в LinkedIn “.

Проучване на Българската конфедерация по заетостта сподели, че компаниите, които възнамеряват да усъвършенстват личния състав си, са пренебрежимо малко.

" Те са към 14%. Останалите заявяват желание да задържат и даже да усилят хората си “.

През март – април може да усетим по-осезаемо въздействие на рецесията, която следва, разясни още той.

" България и пазарът на труда реагират с известно забавяне на това, което се случва в Западна Европа. То може да бъде сред 3 и 6 месеца. За момента не виждаме нищо тревожно “.

Очакваме добър зимен сезон, което ще докара до увеличение на краткотрайната претовареност и дефицит на хора, регистрира Първанов.

" Има импорт на фрагменти. Посещаваме компании в цялата страна и виждаме от ден на ден узбекистанци, непалци, киргизстанци. Нашият пазар на труда ще бъде доста пъстър през идващите години. Трябва да се усъвършенства процеса по импорт на хора от трети страни, от които бизнесът се нуждае и да се вкара цифрова трудова брошура “.

В момента се внасят фрагменти с по-ниска подготовка, само че Георги Първанов чака да стартират да идват и инженерни фрагменти, както и такива за междинни експертни позиции, където също има дефицит.

" Ще има миг, в който лекари, медицински сестри, а евентуално и учители ще бъдат чужденци “.

Не повече от 6000 – 7000 украинци са намерили трудова реализация в България, изясни още той.

" Първата причина за това е, че не владеят български или британски език. Втората е, че нямат дълготрайни проекти да останат в страната “.

В момента се задава вълна от съветски бежанци, означи още специалистът.

" Все повече хора идват от Русия и търсят реализация. Важно е каква ще бъде позицията на страната ни по отношение на тях. За разлика от украинците, те споделят, че най-малко 2-3 години няма да се върнат “.

Не чакам вълна от банкрути или редуциране на личен състав, безапелационен е той.

" Освен в IT бранша, взрив на търсене на фрагменти има в превоза и в складовете, в хотелите и заведенията за хранене, в строителството, търговията и селското стопанство. Нашето изследване не обгръща здравната сфера, където дефицитът също е доста огромен “.

200 хиляди индивида не доближават на пазара на труда в България, означи Първанов.

" През тази година отбелязахме най-големия растеж на заплатите – към 15%. Те обаче не престават да изостават по отношение на инфлацията “.

Нагласите на множеството работодатели са да няма 13 - та заплата, изясни той.

" Опитват се да заделят запаси, с които да покрият възможни бъдещи опасности. Нагласите са да се дадат дарове, бонуси и да се направи коледно празненство “.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР