Ситуацията е следната: попадаме в хижа Амбарица, където рамо до

...
Ситуацията е следната: попадаме в хижа Амбарица, където рамо до
Коментари Харесай

Момичето, което само̀ обикаля планините по света и у нас

Ситуацията е следната: попадаме в хижа " Амбарица ", където един до друг с хижарката се суети едно младо усмихнато момиче, което (по всичко личи) непринудено е поело ролята на помощник-хижар.

Същото това момиче толкоз непринудено ще стане и в 5 ч. сутринта, с цел да помогне на дамата, която стопанисва хижата, с цел да подготвят дружно 50 мекици за изгладнелите планинари, пренебрегвайки своите първични проекти. Защо ли? Ами просто тъй като е подобен човек - с нестихваща сила да оказва помощ и покорява света. И тъкмо с нея се впуска в редица доброволчески начинания през годините и записва какви ли не курсове.

Да, тъкмо такава е Стефани Циканделова и единствено един взор в профила ѝ в Instagram е задоволителен, с цел да ни убеди в това. Както и че всяка свободна минутка обикаля планините на България и света в търсене на най-красивите залези и изгреви, и най-щурите завършения.
 Мария Тарашманова - момичето, което ни кара да се влюбим в България още веднъж
Момичето, поради което ще се влюбим още веднъж в България

Мария Тарашманова за незабравимите завършения и за обичаните места у нас

Стефани е на 29 години, от Петрич, ученик на Немската езикова гимназията в София, чийто живот на по-късен стадий я води и в Германия. След като приключва висшето си обучение там, се връща още веднъж в България и от този момент работи в дребна фамилна компания. През свободното време обаче е или с приятелите и фамилията си, или измежду природата.

" Но най-често ще ме намерите да се взирам с часове в онлайн карти и да възнамерявам идващото премеждие. " Такава е Стефани - цялостна с хрумвания и подготвена да извърши всичките допустимо най-скоро.
 Гватемала

Гватемала

Нестихващата обич към планина в нея пламва по време на един по-дълъг преход от хижа " Рай " до Карлово. След него стартира всеки уикенд да търси " бягството " там и по този начин до през днешния ден. Защото планината ѝ дава доста - и физически, и душевен се усеща доста по-добре там. Признава, че след преход е по-креативна, по-щастлива, по-енергична.

" Приятелите, които срещнах в планината, красивите изгреви и залези, както и незабравимите истории по пътеките, също поддържат огъня. "

Един от любимците ѝ измежду планинските преходи е този до хижа " Ехо ". Не крие, че усеща специфична връзка с това място. Пътеката от град Петрич до връх Конгур също постоянно ще бъде в сърцето ѝ - там пък всяка година взе участие в надпреварата за скоростно нанагорнище на върха, тъй че страстите са оставили своя отпечатък.

Най-любими като преживяване за Стефани си остават зимният преход до връх Конгур с майка ѝ по случай рождения ѝ ден, седемдневният соло преход в Пиринеите, където научава доста за самата себе си, и зимният преход до връх Ореляк, след който приключва с шест-седем шева на коляното.

Именно преходът до връх Ореляк е и най-вълнуващата преживелица, която тя в никакъв случай няма да не помни. Действието се развива на Нова година - Стефани и неин другар гледат дружно залез от връх Сеното. Минути откакто вземат решение да се връщат към колата, което на процедура значи тричасов преход в тъмното с рискови сектори, тя претърпява случай с котките.
 Снимка 635650

" Цялата вечер беше извънредно поучителна от позиция на какво вършим при случай в планината, какъв брой е значимо да имаш аптечка и по какъв начин възприятието ни за предпазване работи. " Точно по тази причина в никакъв случай не потегля на преход без аптечка. Останалото, което постоянно участва в раницата ѝ, е вода, храна, телефон, първенец, ръкавици и повечко облекла.

Това важи с идентична мощ, както за приключенията ѝ в България, по този начин и за тези в чужбина. Напоследък Стефани избира повече да върви на планина отвън границите на родината ни. Причината: от ден на ден обича да излиза от зоната си на комфорт. Затова и планирането на преход тук-там, където не знае езика, хижите и пътеките, я притегля извънредно доста.

И макар някои злополучни случки в планината, Стефани признава, че няма място, на което не би се върнала. Защото в случай че нещо ѝ е оставило мъка, заради някаква причина, би ѝ било забавно да го посети още веднъж - по прекрасен мотив и с обичан човек, - точно с цел да преодолее този " неприятен спомен ".

5 хижи в Стара планина, които да посетим и поради гледките

И дъхът ти спира…

Кои са трите най-предизвикателните планински маршрута в България?

Смятам, че всеки маршрут може да бъде провокационен - дали ще е поради сложни сектори, дължина или хора, с които сме. Най-труден душевен за мен беше петият ден от Ком-Емине, когато още при Витиня изпитвах извънредно мощна болежка в колената и в кръста. Със сълзи в очите стигнах до " Кашана ", след което знаех, че занапред предстоят още три часа до хижа " Свищиплаз ".

Там се отхвърлих, направих си една фотография с разплаканите очи и си дадох обещание в бъдеще да върша единствено неща, които ме карат да се чувствам щастлива. Пет години по-късно това заричане още се съблюдава.

А в чужбина?

И в чужбина е по този начин - даден маршрут може да бъде провокационен от физическа позиция, от психическа или пък и от двете. За мен най-трудни са тези душевен. След Ком-Емине в действителност си давам " СТОП ", когато осъзная, че даден преход ме кара да се усещам недобре заради една или друга причина.

Кои са най-интересните места, на които доброволчеството ви е отвело?

Най-интересният план, в която съм взела участие, е Олимпиадата в Рио през 2016 година Бях доброволец при колоезденето и кану-каяка. По този метод усетих страстите от надпреварата по напълно друг метод.

Срещите и диалозите със спортистите зад кулисите също ме сблъскаха даже и малко с действителността на игрите, какво им коства на тези хора да са там и какво се случва с душeвността на човек, когато загуби или завоюва.

Как стигнахте до концепцията да станете дипломиран планински лидер и какви компликации срещнахте?

Завърших курса за планински водачи през 2021 година, като концепцията беше извънредно спонтанна. През пролетта на същата година прочетох изявление с момче, приключило курса. Типично в мой жанр си споделих: " Брей, това звучи забавно ", и няколко месеца по-късно присъединяване ми в същия курс беше реалност.

Със сигурност най-трудно ми беше началото - напълно бързо започнахме със зимния модул, където в случай че човек няма опит, неизбежно се замисля дали му е там мястото. Но с доста работа, всичко се реализира.
 Силвия Аздреева,
Силвия Аздреева - до върха на света и назад

Българската алпинистка за достиженията си, фондацията " Заедно към върха " и бъдещите си проекти

Напоследък постоянно пътувате сама - по кое време взехте решението и от какво бе предизвикано то?

От ноември 2022 година обикалям сама из света - за мое благополучие, работата ми го разрешава. Точно тогава имах потребност от отпуск, не открих компания и взех решение да пътувам сама до Португалия.

Още през първите дни усетих, че сходни прекарвания са тъкмо за мен и още в Лисабон резервирах самолетни билети за Мексико и Непал през 2023 година Любима дестинация за тази година остава обаче Андора, където прекарах съвсем целия юни месец.
 Андора

Андора

Къде бихте ни предложили да вървим на планина през есента?

Стара планина. Багрите на гората разпалват нещо в сърцето ми. Горещо предлагам и региона на Тетевен, да вземем за пример екопътека " Нагоре към слънцето ". В Instagram профила ми целогодишно споделям хрумвания за преходи, като напълно скоро ще разкрия повече информация за забавни дестинации в Родопите.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР