Ситуацията е изключително тревожна, а и управляващите се постараха в

...
Ситуацията е изключително тревожна, а и управляващите се постараха в
Коментари Харесай

Деян Дечев, БСП: Управляващите излъгаха земеделците

„ Ситуацията е извънредно тревожна, а и ръководещите се постараха в оптималната степен да се стигне дотук. Те в последния миг излъгаха земеделците, променяйки своята позиция във връзка с рухване на възбраната за импорт на украинско зърно. До последния миг министър Вътев освен твърдеше, че възбраната би трябвало да остане, само че и че би трябвало да се разшири обсега на тази възбрана и в нея да се включат нерафинирано слънчогледово олио и сухото мляко, мед и месо даже. Затова хората имат съображение да стачкуват - те нямаха време за реакция “.

Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Деян Дечев в ефира на Nova news през днешния ден.


На последващо място той почерта обстоятелството, че решението у нас е било взето преди решението на Европейската комисия. „ Те за следващ път наведоха глава пред Европейска комисия, значително може би, затваряйки опцията да желаеме обезщетения от нея. Унгария и Полша споделиха, че ще платят санкцията, която ще им бъде наложена от Европейска комисия, само че те ще защитят своите консуматори и националните ползи “, акцентира социалистът.
В отговор на водещата, която цитира тезата на специалисти, че възбраната за импорт на зърно не е трябвало да се вкарва, Деян Дечев акцентира, че митингът по своя мащаб е невиждано обединяване на над 26 браншови организации. „ Но, макар е обикновено да има разнообразни отзиви. Всички тези въпроси, обаче можеха да бъдат изчистени, в случай че държавното управление в един естествен период, авансово беше провело диалози с целия бранш, с браншовите организации – с цел да се откри излаз от тази обстановка. На 13 септември ли схванаха, че единствено след 2 дни изтича крайния период, в който би трябвало да отпадне тази възбрана? “, разяснява националният представител от Българска социалистическа партия.


По думите му доста са били грешките, които държавното управление и земеделското министерство са позволили като добави, че този въпрос даже не е бил гледан в отрасловата земеделска комисия. „ Министерство на здравеопазването нямаше мнение по този значим въпрос, над 70 хиляди души са ангажирани единствено в бранша на зърнопроизводството “.
Деян Дечев напомни, че в залата министър Вътев е признал, че украинското зърно не дава отговор на условията на Европейска комисия. „ В зала беше обявено и, че има отчет, разбор за това по какъв начин ще се отрази анулацията на възбраната на украинско зърно, само че този отчет и до ден сегашен не е видял бял свят, което мощно ме навежда на мисълта, че подобен разбор няма “, акцентира социалистът.


В отговор на имитация на водещата за цените и потребителите, Дечев цитира представители на Асоциацията на хлебопроизводителите, с които от Българска социалистическа партия са разговаряли: „ Те обявиха, че анулацията на възбраната няма да се отрази по никакъв метод на цената на хляба, защото те работят извънредно и единствено с българско зърно “, уточни националният представител от Българска социалистическа партия.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР