Ситроен Дьо шво (Citroen 2CV) днес е истинска икона и

...
Ситроен Дьо шво (Citroen 2CV) днес е истинска икона и
Коментари Харесай

Защо французите обичат "чадъра на четири колела"

Ситроен Дьо шво " (Citroen 2CV) през днешния ден е същинска икона и безспорно най-емблематичният и най-известен френски автомобил. В. " Фигаро " показва неговата история и аргументите за неговата известност.

Чадър на четири колела

Дьо шво (два коня - бел.р.) е основан, с цел да отговори на търсенето на французите, искащи да имат по-бързо и по-надеждно транспортно средство от конете и каретите. Най-прочутият модел на " Ситроен ", този с предно предаване, към този момент се произвеждал от 1934 година, само че цената му била висока. Тогава Пиер Буланже, вицепрезидент и основен инженер в компанията, разпорежда на своя екип да създаде елементарна и налична кола, солидна и лека, с задоволително мощен мотор, с цел да може да транспортира най-малко четирима души и 50 кг багаж.

Едно от условията било да минава през неравномерен път с кошница, цялостна с яйца, без да се счупи нито едно от тях.
 Защо французите обичат
© Citroen

Дошъл и резултатът: автомобил с платнен покрив, мотор с водно изстудяване начело и доста меко окачване - нещо като чадър на четири колела.

Заровените доказателства

През 1939 година първата партида от 250 " Дьо шво " излиза от заводите и получава триумфално посрещане от публиката. Франция обаче влиза във война с Германия и заводите на " Ситроен " стартират да създават военно съоръжение.

В напъните си да скрие плана си от окупаторите, Буланже заравя няколко коли, а останалите унищожава, с цел да не попаднат в ръцете на врага. Той обаче продължава скрито да създава модела и реализира усъвършенствана версия с мотор с въздушно изстудяване, създаден с по-евтини материали от алуминия, от който се прави първоначално.

През 1948 година на Автосалона в Париж е показана известната през днешния ден версия, а производството стартира през юни 1949 година под наименованието " Дьо шво А " (2CV A). Медиите приветстват лесното ръководство на автомобила и неговата издръжливост. През 1951 година е пуснат моделът микробус 2CV.

С течение на годините са стартирани специфични издания на " Дьо шво ", най-оригиналната от които е версията " 4x4 Сахара " (Sahara) - с мотори начело и откъм гърба. Те се употребяват основно в полицията и в армията и през днешния ден са доста търсени от колекционери, защото от тях са създадени единствено 694 бройки.

През февруари 1989 година френската поточна линия стопира производството. Но с 5 114 940 коли в целия свят, " Дьо шво " се е трансформирала в синоним на френския метод да се радваш на живота./БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР